Кнежевић од сада боксује под српском лиценцом

БЕЧ: Један од најтрофејнијих боксера Аустрије Гоги Кнежевић најављује да ће од сада своју професионалну каријеру наставити под српском лиценцом.
гоги
Фото: Youtube Printscreen

Кнежевић, који је био први освајач једне WBC титуле у историји аустријског бокса, каже за Танјуг да је разочаран понашањем Боксерског савеза Аустрије и да је због тога одлучио да од сада боксује под српском лиценцом.

"Већ сам постигао договор о томе са српским савезом. Убудуће ћу на моје борбе у ринг улазити са српском и аустријском заставом. Носићу и даље аустријску заставу уз српску зато што ме много фанова из Аустрије подржава. Аустријски фанови су ме увек подржавали, али не и Боксерски савез Аустрије", казао је Кнежевић.

Он је рекао да Боксерски савез Аустрије, иако је већ годинама најуспешнији боксер те земље, никада није желео да га подржи.

Као пример навео је да, након пораза у борби у Хамбургу, када је, како тврди, неправедно изгубио одлуком судија, Боксерски савез није желео да стане уз његову жалбу.

"Ни око реванш борбе са Маркусом Надером, који је договорен уговором, Савез није мрднуо прстом", каже он.

Кнежевић истиче да га је аустријска публика увек прихватала, али не и Савез, а сматра да је то зато што се презива на "ић".

Тако су, тврди, када је постао првак Европе у WBC-у, звали новинаре да кажу да се не ради о светској титули и да не треба да пишу о томе, иако је то прва титула у том светском савезу коју је икада неки боксер за Аустрију освојио.

"До сада никада нисам реаговао на такво понашање Савеза Аустрије, али пошто сам пред крај каријере, одлучио сам да им покажем живе и да виде да са мном не могу да се играју. Такође желим и свом српском народу да покажем да могу да побеђујем под српском заставом", поручује Кнежевић.

Иначе прву профи-борбу 2004. године он је имао под српском лиценцом, а 2006. био је и првак Србије.

Тек након тога почео је да боксује за Аустрију, где живи.

"Поносан сам и захвалан Аустријанцима као народу и публици, али Савез ме је много у 15 година бављењем овим спортом бојкотовао и спутавао", каже даље.

Истакао је да његов случај није једини у аустријском спорту, и да је чест случај да спортисти оду у иностранство након што их савез не цени и не подржава.

"Намерно ћу да се вратим у ринг и вратим WBC титулу, али овај пут са српском лиценцом, и показати аустријском савезу да не могу да ме поломе ", поручује Кнежевић.

Кнежевић је бивши светски првак ПБУ, ГБУ, и интерконтинентални светски првак WBF, као и европски првак WBC.

Иначе, Кнежевић, иако је почео да тренира бокс са шест година, најпре се бавио кошарком, те је и био у младој репрезентацији Аустрије, а имао је и потписан професионални уговор са кошаркшком екипом.

Од своје 20-те године он се вратио боксу, где је најпре боксовао у Србији, а потом под тренерском палицом једног од најпознатијих боксера у историји Аустрије Едипа Шећовића којег су називали "биком из Србије", освојио је титулу у Аустрији.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести