Колашинац најбољи на Serbia Athletics Meeting 2022.

Дан након смотре српских шампиона у Атлетској дворани на Бањици одржан је митинг на отвореном под називом Serbia Athletics Meeting 2022.
Српски атлетски савез
Фото: Српски атлетски савез

Атлетски митинг на отвореном окупио је како прекаљене асове под кормилом шампиона у бацању кугле Асмира Колашинца тако и младе снаге српске “краљице спортова” које су предводиле бриљантна тинејџерка Ангелина Топић и Теодора Боберић вицешампионка Европе на ЕП 2022. за такмичарке до 18 година у троскоку. Пре само неколико дана Топићева је освојила европску бронзу у скоку увис за сениорке.

Такмичење посвећено 110-годишњици од учешћа првог српског регистрованог спортисте на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године када је боје наше земље бранио у дисциплини 100 м Душан Милошевић, члан БСК-а, Serbia Athletics Meeting 2022. означава и почетак великих међународних атлетских смотри у Србији.

Митинг у организацији Српског атлетског савеза одржан на стази поред Атлетске дворане на Бањици одисао је квалитетом, позитивном енергијом, шампионским духом чиме је потврдио да има будућност и да ће од 2023. заслужено добити пермит статус од стране светске и европске атлетске федерације.

Serbia Athletics Meeting 2022. обухватила је следеће дисциплине: 100 м М и Ж, 1000 м М и Ж, 100 м препоне Ж, скок увис Ж, скок удаљ М и Ж и бацање кугле М и Ж, уз велики наградни фонд за учеснике: победник у свакој дисциплини добио је 150 евра, а пет најбољих такмичара који су остварили најбоље резултате на целом митингу добили су додатне награде и то: прво место 1500 евра, друго место 1000 евра, треће место 500 евра, четврто 300 евра и пето 200 евра.

Најбољи резултат остварио је Асмир Колашинац са резултатом 20.28 м (кугла). Друго место освојила је Ангелина Топић (1.90 скок увис), треће Алекса Кијановић резултатом 10:40 на 100 метара, четврти резултат митинга отишао је на адресу Ање Лукић (100м препоне) резултатом 13.67 и пето место је освојио Страхиња Јованчевић (скок удаљ) резултатом 7.50.

“Осећам мало и умор после дуге сезоне. Такмичим се непрекидно од децембра. Остаје мали жал за бољим резултатом овде, али је добра ствар што имамо овакав митинг на отвореном. Покушаћемо да подигнемо ниво на онај који имамо у дворани. Жеља ми је да наставим да се такмичим и наредних година. Честитам Савезу на врхунској сезони, овим заокружујемо једну од најуспешнијих сезона икад. Поносан сам и част ми је што сам члан генерације која је на заласку и оне која тек долази. Имамо континуитет у последњих десет година и не бринем за будућност атлетике у Србији” – истакао је Колашинац шампион атлетског митинга на отвореном у Београду.

Трофејни ас Србије у бацању кугле Колашинац дуги низ година налази се на врхунском нивоу.

“Максимално водим рачуна о здрављу. Људски организам се мења, тако да ниједна од протеклих 15 година није била иста. Научио сам да слушам своје тело и да према томе конципирам своје тренинге. У последње време, после короне, тренирам једном дневно, видео сам да ми то доста прија. Порадићу на менталној снази, која ми је понекад пољуљана. Осећам притисак који вероватно сам себи намећем, што ме кочи у остварењу бољих резултата. Имам исту жељу од првог дана. Волео бих да се опростим с личним рекордом и медаљом” – закључио је Асмир.

Кијановић је поставио лични рекорд на 100 метара.

“Веома сам задовољан, трка је била сјајна. Темпирали смо форму за Првенство Европе у Минхену. Међутим, несрећне околности, попут кише на државном првенству, грешке на Балканијади и осталих кључних такмичења где сам уписао лоше резултате, коштале су ме учешћа у Немачкој. Имао сам паузу од око месец дана пред такмичење. Леп је стадион за такмичење и овај митинг је велики подстицај за будућа такмичења. Лични рекорд после дугог времена ми много значи, јер је то знак добре форме. Имам још једно такмичење где се надам добром ветру. Можда ћу да поставим и државни рекорд, никад се не зна, али сам способан за то у сваком случају. Последње такмичење сезоне је екипно првенство Србије. После тога је пауза, па припреме за зимску сезону. После тога ме чека Првенство Европе у Истанбулу. Тамо сам се тркао неколико пута и осећам се као на домаћем терену. Све ми је познато тамо, иде ми на руку што сам тамо поставио лични рекорд на 60 метара, тако да мислим да ћу у Истанбулу да упишем добар резултат” - .

Најмлађа победница на овог митинга је 14 годишња Тара Вучковић која је стигла до првог места на 1000 метара резултатом 2:50.65.

Резултати Serbia Athletics Meeting 2022 (прва места):

100м жене: 1. место Драгана Мацановић (12.30); 100м мушкарци: 1. место Алекса Кијановић (10.40); 1000 м жене: 1. место Тара Вучковић (2:50.65); 1000м мушкарци: 1. место Филип Недељковић (2:35.53), 100 м препоне жене: 1. место Ања Лукић (13.67), скок увис жене: 1. место Ангелина Топић (1,90м) , скок удаљ жене: 1. место Теодора Боберић (6.01), скок удаљ мушкарци: 1. место Страхиња Јованчевић (7.50), бацање кугле жене: 1. место Мирјана Дасовић (14:13), бацање кугле мушкарци: 1. место Асмир Колашинац (20.28).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести