Копљем руши рекорде и остварује снове

Почела је млада атлетичарка Адриана Вилагош да ређа у колекцију заслужене награде за остварене врхунске резултате ове године.
д
Фото: САС

Како каже, воли да баца копље, а на свечане доделе, које иду уз њена светска остварења, полако се навикава. У друштву мајке и тренера Ђерђи Вилагош увеличала је и традиционални “Дневников” избор најбољих спортиста АП Војводина пошто је била лауреат за “краљицу спортова”.

– Ово је велика част, једно од највећих признања које сам добила у Србији и Војводини и срећна сам што ме људи на овај начин подржавају – рекла је 17-годишња Вилагош о награди нашег листа. 

Талентована копљашица из Малог Иђоша постала је у 2021. години јуниорска вицешампионка Европе у Талину када је справу од 600 грама бацила до 60,44 метра, а потом је у Кенији освојила светску титулу у овом узрасту резултатом 61,46 м. До злата на Балканском првенству за млађе јуниорке у Краљеву, копљем од 500 грама, дошла је светским рекордом – 70,10 м, а од раније је власница и најбољег резултата на планети у пионирском узрасту (63,80 м, копље од 400 грама).


Ривалство с Гркињом

Иако су у млађим узрастима, Адриана Вилагош и Гркиња Елина Ценго већ су велике ривалке. Две године старија Елина ове сезоне је била боља на ЕП у Талину узевши злато, док је наша ведета узела вицешампионску титулу. Уследио је потом и окршај на СП у Кенији: Вилагош је била златна, док је Гркиња морала да се задовољи сребром. 

– Елина је заиста добра девојка. Годинама се такмичимо заједно, увек смо биле близу по резултатима, али је она ипак била мало боља. Сада сам у млађејуниорском узрасту успела да постигнем запаженије хице и била сам срећна када сам је победила баш на Светском првенству у Најробију – рекла је Адриана Вилагош.


– Нисам се надала да ће сезона бити овако добра. Сви снови су ми се остварили и јако сам срећна због тога. Сада се припремам за следећу годину – истакла је Адриана. 

У ову сезону, у којој се први пут такмичила на међународној сцени, Вилагош је закорачила тријумфом на Европском бацачком купу у Сплиту, када је била најбоља у конкуренцији млађих сениорки (60,22 м).

– То нам је дало самопоуздање и указало нам да смо на добром путу – каже Адрианина мајка и тренер Ђерђи Вилагош. – Европско првенство за млађе јуниорке одложено је прошле године за ову, да би потом било и отказано, па смо биле принуђене да размишљамо другачије, решене да идемо на сва такмичења која су нам доступна. Тако смо биле на јуниорском Светском шампионату у Најробију и Првенству Старог континента у Естонији и све је испало добро.

Опробао се овај успешан двојац и на више сениорских митинга, па је завеса на сезону спуштена у великом стилу на Меморијалу “Бориса Ханжековића” у Загребу. Тамо је Адриана бацила лични рекорд копљем тежине 600 грама од 62,36 метара, што је најбољи јуниорски резултат у свету у 2021. години и европски рекорд до 18 година. Све ово је показатељ да Вилагош може још више и боље следеће сезоне, за коју су циљеви одређени.


Светска атлетика о нашој ведети

Традиционално се пред крај године на званичном сајту Светске атлетике праве прегледи дисциплина у претходних 12 месеци. У конкуренцији женског бацања копља, после осврта на сениорска надметања и Олимпијске игре у Токију, акценат је стављен на успехе Адриане Вилагош, тачније на светску титулу и јуниорски резултат број један на планети у 2021. години, као и млађејуниорски светски рекорд. За разлику од описа сениорки уз које је ишла само фотографија, испод редова о подвизима Вилагош објављен је и снимак њеног победничког хица у Кенији.


– Одласци на Балканијаду у њеном узрасту, као и на сениорску се подразумевају. Планирамо учешће на Светском јуниорском првенству у Колумбији, а и на сениорском Европском у Минхену, које би јој било прво велико такмичење у тој конкуренцији – истакла је Ђерђи Вилагош.

Адрианини успеси привукли су велику пажњу, па је уследило и велико признање од стране Европских олимпијских комитета у чијем је избору за најбољег младог спортисту године на континенту заузела друго место. Испред ње је био само пливач из Румуније Давид Поповић. Од стране Олимпијског комитета Србије проглашена је за најбољу младу спортисткињу у 2021. години.

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести