Краљица Елизабета покренула штафету за Игре Комонвелта

ЛОНДОН: Краљица Елизабета Друга предала је данас штафетну палицу британској освајачици параолимпијске медаље Кадени Кокс чиме је покренула штафету за Игре Комонвелта које треба да буду одржане следеће године у Бирмингему.
kraljica
Фото: Victoria Jones/Pool Photo via AP

То је био први велики ангажман краљице у Бакингемској палати од почетка пандемије корона вируса.

Како наводи АП, Кадена Кокс имала је част да преузме палицу од краљице на првој етапи њеног путовања од 145.000 километара.

Штафета ће проћи кроз 72 земље и територије Комонвелта током 294 дана и вратиће се у Бирмингем на церемонију отварања 28. јула наредне године.

Краљица Елизабета која је, како наводи АП, већи део пандемије корона вируса провела у замку Виндзор, носила је јарко наранџасту хаљину и одговарајући шешир за овакву врсту догађаја, на којем јој се придружио и најмлађи син принц Едвард, који је потпредседник Федерације игара Комонвелта.

Церемонији су присуствовали и генерални секретар Комонвелт нација Патрисија Скотланд и спортисти који се спремају за такмичење на Играма.

Игре Комонвелта, раније познате као Игре царства, одржавају се сваке четири године у земљама и на територијама које имају колонијалне везе са Великом Британијом, укључујући Аустралију, Канаду, Индију и Јужну Африку.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести