Мајкл Фелпс: Никада се нисам такмичио а да барем неко није био допингован

Мајкл Фелпс, највећи пливач свих времена, освајач 28 медаља на Олимпијским играма завршио је каријеру 2016. године на ОИ у Рио де Жанеиру, постао отац троје деце, а сада се бави борбом против депресије и допинга, борбом против прекомерног трошења воде и ширењем свести о значају воде у екосистему планете.
felps, epa
Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Он је, у интервјуу за ЦНН, шокирао спортску јавност  рекавши  да никада није био део трке у којој су сви такмичари били “чисти”, алудирајући на то да је барем један од противника у свакој појединачној трци био допингован.

- Ствари морају да се промене. Ако само једанпут будете позитивни на неку супстанцу не би смело да вам се дозволи да се икада поново такмичите - рекао је освајач 23 златне, три сребрне и две бронзане медаље на ОИ.

Фелпс је каријеру први пут завршио 2012. у Лондону, али се четири године касније вратио у Рију освојивши четири златне и једну сребрну медаље пре него што се поново повукао.

Подсетимо, Фелпс је 2017. године ушао у расправу са прослављеним српским пливачем Милорадом Чавићем, када је први пут проговорио о потребни за реформама у свету анти допинг контроле у пливању, што је практично само поновио у новом интервјуу ове године.

Чавић је тада рекао да Американац тражи реформу допинг контроле тек сад када се повукао, па му је амерички пливач убрзо одговорио да може да види све резултате његових тестова.

Фелпс никада није пао на допинг тесту, а 2008. године је наводно пристао да буде тестиран иако је тога ослобођен по правилима Олимпијског комитета САД.

Американац је, такође, 2014. године доспео на насловне стране свих медија јер је ухапшен због вожње у алкохолисаном стању, док је у усто време значајно прекорачио дозвољену брзину и претицао преко пуне линије.

Он је тај период у каријери описао као веома тежак због борбе са психичким здрављем и депресијом после првог повлачења из пливања.

- Било је тешко с времена на време. Када сам се налазио у јавности и само хтео да са породицом вечерам - то често није било могуће. Сада сам се на то и навикао и поседујем платформу путем које могу да причам о стварима које су ми битне како бих покушао да побољшам друштво у којем живимо - изјавио је Фелпс.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести