Мајски кајакашки куп Новог Сада испунио очекивања

Протеклог викенда Шодрош је био у знаку младости, жестоког навијања и борба у чак 58 финалне трке на 33. Мајском кајакашком купу Новог Сада, који је одржан у организацији ККК Лиман.
kajak
Фото: ККК Лиман

Наступило је 297 такмичара из 18 клубова из Србије и један из Северне Македоније, од девет година до сениорског узраста, међу којима су наступили и бројни репрезентативци Србије.

Борба за екипног пионирског победника је била жестока па су прве четири екипе у надметању за пехар зависиле само од једне трке, од укупно 15 колико је одржано . На крају је домаћи ККК Лиман славио са два бода испред Дунава из Бездана. Први пут се одржала трка међу најмлађима до девет година, а домаћини су узели два злата, Нађа Боришев и Данила Пилић. Марко Цвијановић из Лимана је доминирао међу пионирима до 12 година, са три златне медаље, две у једноседу и једну двоседу са Миљаном Делићем.


Меморијалне трке

У меморијалној јунироској трци посвећеној Срђану Јовановићу победио је Лука Мањенчић из Шапца, испред Михаила Петовић из Новог Сада. У сениорској меморијалној трци посвећеној Драгану Савановићу злато је освојио Марко Суботић из сенћанског клуба Тисин цвет.


Борба за екипни пехар је била изједначена и због сјајног наступа Оливера Бездана (из истоименог клуба Бездан) који је узео злато у тесној трци са домаћим такмичарем Матејом Вучић, који је дошао до сребра. Међу Безданцима истакли су се и Себастијан Штауб и пионирка Жофи Хорват. Стојановић Лука из Вишњићева је у трци млађих пионира стигао први испред Луке Цвијановића из Лимана.


Шапчани најбољи међу сениорима

Најатрктивније трке у сениорској конкуренцији су биле у спринту на 200 метара, а најбоља је била екипе Зорке из Шапца, мада су златне медаље освојили Ђорђе Антонијевић из Борче и Жељана Петровић из Београда. У четвороседима победу је однела екипа Зорке, у саставу Вељко Довраговић, Лука Мањенчић, Урош Павловић, Бојан Милинковић. На СУП даскама тријумфовао је Урош Павловић из Шапца, испред домаћих такмичара Душана Орловић и Лазара Сараволца.


Сјајни кајакши и кануисти клуба Таркет из Бачке Паланке су доминирали у млађим јунуиорима и јуниорима где су освојили екипно оба пехара, са истакнутим наступима Страхиње Драгосављевић и Дине Бацељ у кадетској конкуренцији, а у јунирској Дуња Станојев. Јуниорско злато на 200 метара је однео Вељко Довраговић из шабачке Зорке.

Ако је судити према Мајском купу, нема сумње да је будућност кајака, као једног од најтрофејнијих спортова у Србији, изгледа боље него икад имајући у виду да су управо најмлађе категорије биле изузетно масовне. Према речима домаћина, кајак и кану су ретки спортови који нису спотакнути пандемијом јер су све активности на отвореном.  

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести