Марица Перишић, џудисткиња новосадског Борца, иза себе има успешну сезону

Марица Перишић, џудисткиња новосадског Борца, навикла се на крају године на примање награда јер је и у несвакидашњој сезони због короне остварила добре резултате.
Ф. Бакић/ Марица Перишић побрала ловорике за остварене резултате
Фото: Ф. Бакић/ Марица Перишић побрала ловорике за остварене резултате

У року од седам дана окитила се титулом јуниорске првакиње Европе у конкуренцији до 57 килограма, бронзом на истом такмичењу до 23 године, да би на крају на свом  првом сениорском заузела пето место. За то јој је припала награда најбоље спортисткиње Града Новог Сада, као и највеће спортско признање у Војводини “Јован Микић Спартак”.

– Очекивала сам да ћу на Европском првенству у Поречу остварити добар резултат, али оно чему се нисам надала јесте баш прво место и да ћу још после само три дана узети и бронзу на истом месту, али у конкуренцији до 23 године – каже 20–годишња Марица Перишић. – Прошло је потом још пар дана и на свом првом сениорском Првенству Европе у Прагу била сам пета и тиме сам се пријатно изненадила. Била је то сатисфакција за труд и рад који смо уложили током године, јер упркос коронавирусу нисмо престајали да тренирамо, што се и исплатило.


Маминим стопама

Марица Перишић је из Темерина, од 14. године живи у Новом Саду и није једина џудисткиња у породици.

– Мајка Радмила се 20 година професионално бавила овим спортом, па сам наставила њеним стопама. Није ме форсирала, са девет година сам се опробала у овом спорту, што је можда и касно. То је једини спорт који сам тренирала и у ком сам, ево,  и остала – рекла је Марица.  


На путу до крова Европе Марица је имала јаку конкуренцију, а за крај јуниорског стажа таман се и први пут опробала на струњачи и са старијим противницама.

Фото: Ф. Бакић/ Марица Перишић побрала ловорике за остварене резултате

– У Поречу сам знала пар девојака, али се нисам сретала са њима раније, док са ривалком у финалу јесам. Није ми то правило никакву тензију и проблем, ишла сам хладне главе, са тактиком коју је тренер Мирослав Беговић смислио. У Прагу на сениорском надметању конкуренција је била много озбиљнија, искусније су и старије такмичарке, сретала сам се са девојкама које су у топ пет на светској ранг листи. Изненадила сам се колико сам спремно ушла у борбу с њима. То првенство ми је баш прирасло срцу и дало ми мотивацију за даље. 

За Марицу нема паузе и празничног одмора, јер је већ од 9. до 11. јануара чека мастерс у Дохи, које је једно од такмичења на којем се сакупљају бодови за Олимпијске игре у Токију следеће године.

– Не стајемо са тренинзима, за Бадње вече или Божић путујемо у Катар. Тамо се иде по позиву, првих 36 са светске сениорске ранг листе биће на окупу и то нам је прво бодовно такмичење у 2021. години. Иде нас петоро или  шесторо из Србије, а ја сам једина из Новог Сада. Циљ ми је да се квалификујем на Игре у Токију. Календар за следећу годину још није званично изашао, али бодове ћемо сакупљати на европском и светском првенству, грен слемовима, гран пријевима и мастерсима – најавила је Марица Перишић.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести