Маркезу седма титула Мото ГП шампионата

Возач Репсол Хонде Марк Маркез освојио је седму титулу у каријери, пету у најјачој категорији, три трке пре краја сезоне тријумфом на Великој награди Јапана, 16. рунди овогодишњег Светског шампионата.
Mark Markez posle pobede u VN Japana u Montegiju Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi
Фото: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Млади Шпанац је на стази „Твин Ринг Мотеги“ остварио осму победу ове сезоне, а 69. у каријери, а титулу је обезбедио јер има недостижна 102 бода предности у односу на Андреу Довициоза. 

Прву шансу да постане седмоструки светски шампион Маркез је имао управо на Хондиној стази, а за то му је било потребно да трку заврши испред Довициоза. Управо са италијанским мотоциклистом је водио борбу за највиши степеник победничког постоља у Мотегију, али је она решена два круга пре краја, после излетања возача Дукатија.

Друго место је на крају заузео Кал Крачлоу на ЛЦР Хонди, а на подијуму се нашао и возач Сузукија Алекс Ринс.

Током већег дела Велике награде Јапана Довициозо је био тај који се налазио у вођству, али је Маркес стрпљиво чекао тренутак за напад. Млади Шпанац је на средини трке успео да се нађе испред возача Дукатија, али је врло брзо погрешио и остао без прве позиције. Кључан тренутак дошао је четири круга пре краја, када је Маркес избио на чело, чекао се Довијев одговор, али до њега није дошло јер је Италијан излетео са стазе у претпоследњем кругу.

Фото: Honda Racing Corporation

У борби за тријумф учествовао је и Крачлоу, али је он посустао у последњих неколико кругова, међутим, његово место на подијуму ниједног тренутка није дошло у питању. Довициозово одустајање омогућило је Ринсу да се нађе на победничком постољу, после сјајне вожње. 

Најбољу тројицу следио је возач Јамахе Валентино Роси, испред Алвара Баутисте из Анхел Нијето тима, Жоана Зарка на Јамахи екипе Тех 3 и тимског колеге Маверика Вињалеса. Прву десеторицу комплетирали су Дани Педроса, Данило Петручи и Хафиз Шарин, а међу освајачима бодова нашли су се и Франко Морбидели, Бредли Смикт, Пол Еспаргаро, Кацујуки Накасуга и Такаки Накагами.

Фото: Крачлоу, Маркез И Ринс на победничком постољу ВН Јапана Фото: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Маркез се тако изједначио са Миком Дуаном по броју титула у краљевској класи, а више од њега сада имају само Валентино Роси – седам и Ђакомо Агостини – осам. Шпански мотоциклиста је своју прву титулу освојио у класи до 125 кубика 2010. године, две године касније је покорио Мото2 категорији, а затим се у наредних шест година пет пута нашао на трону у најјачој конкуренцију.

Овогодишњи Мото ГП шампионат наставља се већ следеће недеље Великом наградом Аустралије на стази „Филип Ајланд“.

(Спорт Клуб)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести