МАРКО МИЛИНКОВ, ТРЕНЕР АТЛЕТИЧАРКЕ МИЛИЦЕ ГАРДАШЕВИЋ Победе као рутински пут до Будимпеште

У великом стилу је Милица Гардашевић (24), атлетичарка Војводине из Новог Сада, почела сезону на отвореном. Скочила је удаљ 6,74 метара на митингу у Атини, победила, и на најбољи начин до сада у каријери закорачила у такмичења под ведрим небом.
2
Фото: Youtube/ bluetvsports

Учествовала је на шест међународних митинга и на свим је освојила прво место, уз константно добре резултате, што су само степеници на путу до Светског првенства у Будимпешти (19.-27. август).

– Није било лако дођи до тих победа, јер је Милица имала јаку конкуренцију. Стално је у самом врху у скоку удаљ и има континуитет којим ове сезоне мало која даљашица може да се похвали. Надали смо се да ће после одличних резултата у дворани наставити истим ритмом на отвореном и то се и десило – рекао је за „Дневник” Марко Милинков, тренер Гардашевићшеве.

Милица је ове зиме скочила лични рекорд 6,90 м, док јој је на отвореном 6,83 м из прошле године. На првом митингу летње сезоне у Атини, који је био сребрног статуса из Светске серије, победила је даљином 6,74 м, што је тада био најбољи резултат у Европи у години. Убрзо се такмичила и у Каламати (челенyер), где је до тријумфа по лошем времену дошла скочивши 6,69 м, а крај серије надметања у овој земљи био је на митингу сребрне етикете у Пиреју – 6,77 м.

– Волим да почнемо сезону у Грчкој, јер нису дуга путовања и време је у то доба, реч је о крају маја и почетку јуна, много боље него на другим опцијама које имамо. Извесније је да ће тамо скакати у бољим условима, мада се десило да у Каламати баш не буде тако. Била је олуја пред такмичење, ветар током скока удаљ, доста тешки услови, али и то је Милица прегрмела на добар начин. У центру Пиреја, на улици, приређен је јединствен митинг и то је било феноменално искуство – описао је Милинков.


Лични рекорд и норма надохват руке

Следеће такмичење за Милицу Гардашевић је митинг златног статуса из Светске серије у мађарском Секешфехервару 18. јула, на ком је прошле године остварила лични рекорд. 

– Очекује је добро такмичење, јер ће на залетишту бити Американка Буркс, друга на изборном такмичењу САД за светско првенство, као и Нигеријка Есе Бруме, освајачица медаља на великим смотрама. Било би одлично када би Милица тамо опет скочила лични рекорд и узела норму за Олимпијске игре у Паризу 2024. Норма је 6,86 метара. С обзиром на то да јој је лични 6,83 напољу, 6,90 у дворани, све је ту на дохват руке, победа, норма и нови најбољи резултат у каријери – истакао је тренер Марко Милинков.


Направљен је тада добар корак када је наш тандем спојио митинг у Познању (сребрни статус), где је Милица први пут скакала, с Европским екипним првенством у Силесији, на ком су остварени резултати важили и за Европске игре у Пољској. До тријумфа у Познању Новосађанка је дошла рекордом митинга 6,70 м, а потом је у дресу Србије била прва, најбољим остварењем сезоне од 6,82 м, само сантиметар слабијим од личног рекорда. У овом тренутку то је пети резултат у Европи и 14. у свету.

– Задовољан сам што је баш тамо скочила најбољи резултат сезоне, јер је то тамичење имало највећу тежину. Такмичиш се за репрезентацију, екипу и имаш највише одговорности – истакао је Милинков.

Почетком јула Гардашевићева је поновила исти резултат на митингу бронзане серије у шведском Карлстаду.

– Милица можда има и најбољи континуитет од свих даљашица. Генерално, мало девојака стално скаче 6,70 - 6,80 метара. Имали смо митинге на сваке две - три седмице, неки су само били ближе, у Грчкој и Пољској. Рутински смо пролазили кроз ове процесе, припреме, одлазак на митинге, победе, повратак и опоравак – додао је Милинков.

Милица Гардашевић је дебитовала на сениорском Светском првенству у Орегону (САД) прошле године, али није стигла до финала.

– Имала је и тада добре резултате, али не и овакав континуитет. Сада сваки пут скаче даљине довољне за финале, има више искуства, скокова и дуела са ривалкама у јакој конкуренцији. Сигурно је да у Будимпешту иде са другачијим ставом него у Орегон, јер је тамо ипак дебитовала – поручио је Марко Милинков.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести