Међународна етапна трка планинских бицикала на Фрушкој гори

Бициклистички клуб "Нови Сад" четврту годину за редом организује етапну трку планинских бициклиста (МТБ трке) на Фрушкој гори.
planinski biciklizam, pixabay
Фото: pixabay.com

У четвртак, 2. маја, почиње етапна трка, док у недељу, 5. маја, у 10 сати испред хотела Цептор на Андревљу креће старт последње етапе.

Трка је иначе у званичном каледару УЦИ (Светска бициклистичка унија),  те доноси велики број бодова за светску УЦИ ранг листу, што је једна од највећих атрактивности. Такође трка је и у оквиру квалификација за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Организатори кажу да је стаза иста и за жене и за мушкарце. Трка се вози четири дана, победник је онај такмичар који у четири дана има најмање време. Трка изискује физичку припему, припрему бицикла, техничку и логистичку подршку механичара и тренера, али свакако и тактику самих такмичара. Ове године трка се вози у класи 1 односно С1 која победнику доноси 120 бодова.

„Ове године посебна пажња је поклоњена рекреативцима и млађим категоријама и то тако што ће у недељу, у оквиру последње етапе, моћи да возе трку раме уз раме са најбољима из Европе и света. А, возиће заиста уз најбоље тркаче и оно што нас радује јесу пријаве репрезентација Јапана, Француске, Италије, Мађарске, Украјине, Турске, Белгије, Пољске и Енглеске. До сада имамо 20 пријављених нација и већ ћемо имати 53 бициклиста на старту, што је заиста импресиван број“, каже директор трка, Немања Вајс.

Бициклистички клуб "Нови Сад" је од 2014. до данас организовао и седам етапних трка које су у календару светске бициклистичке уније УЦИ (Светска бициклистичка унија). У претходним издањима такмичари су били и светски прваци као што су Симон Андреасен и Јана Беломојна, а такође у Новом Саду тркао се и велики број европских и националних првака.

На овогодишњој трци на Фрушкој гори учествује и актуелна европска првакиња Украјинка, Ирина Попова, као и бивши светски првак и освајач србрне медаље у Сиднеју, Филип Меирхаге из Белгије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести