In memoriam: Стеван Хорват – Пишта (1932 – 2018)    

После дуже болести напустио нас је један од наших најбиљих рвача свих времена проф. Стеван  Хорват - Пишта.
stevan horvat
Фото: Youtube Printscreen

 Рођен је 1932. године у Српском Милетићу, у породици надничара, настањеног на малом  салашу. Школовао се у Сомбору где је завршио столарски занат. Рано је  почео да се  бави  спортом. Као четрнаестогдишњак рвао је у  суботичком Спартаку, да би у дведесетој прешао у Партизан, одакле је кренуо ка врховима светског рвања грчко-римским стилом.

Ретко је наћи у историји светског спорта човека који је са толико успеха наступао у борилачким спортовима. Хорват је преко хиљаду пута  био члан репрезентације СФРЈ. Освајао је 15 титула првака СФРЈ. Са две златне медаље првака света и још три вицепрвака, уз србро са  Олимпијаде у Мексику, Хорват је најуспешнији рвач Југославије у 20. веку. Проглашен је 2.000. године за Спортисту века Војводине. Најласкавије спортско признање му је медаља "Пјер де Кубертен" која му је  додељена за фер - плеј у Паризу.

Уз  спортске резултате, Хорват је  завршио студије и добио је  звање професора на Факултету физичке културе у Новом Саду. Генерације  студената га памте као врсног педагога, честитог учитеља и великог "апостола  витештва у спорту".

За успехе у спорту добио је значајна признања. Председник Тито га је  одликовао Орденом заслуга за народ, а град Београд му је доделио Октобарску награду.

Све дипломе, медаље, плакете и пехаре Хорват је  даровао Музеју   олимпијаца на Факултету за спорт у Новом Саду.

Хорват се биолошки опростио од нас, а историја га је записала као великог спортисту. Ми, његова генерација, памтићемо Пишту као сјајног  борца на струњачи - Витеза без страха и мане.

Мом спортском другу и пријатељу велико хвала.

акд. мед. Владимир Јокановић  

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести