Милица Гардашевић ушетала у клуб златних атлетичарки

Освојеном титулом у скоку у даљ на Европском првенству  у Италији за старије јуниоре, Новосађанка Милица Гардашевић је само потврдила велики таленат. 
milica gardasevic, privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Након титуле на дворанском европском шампионату Иване Шпановић, у клуб златних атлетичарки ушла је и ова млада Новосађанка. У разговору за Дневник, осамнаестогодишња атлетичарка Војводине открива своје почетке у свету спорта.

„Тренирам атлетику већ десет година, а све је почело некако спонтано. Увек сам знала да нисам за тимске спортове јер имам изражен такмичарски менталитет и хтела сам да зависим  сама од себе. У почетку ми је идол био Јусеин Болт, као и већини мојих другара који су тада почињали. Ипак, схватила сам да сам најопуштенија када скачем, тако да сам изабрала ову дисциплину и, надам се, повукла прави потез. Наравно да ми пријају поређења са Иваном Шпановић, тренирамо у истом клубу и велика ми је част када се помињем у том контексту“, каже за наш лист осамнаестогодишња атлетичарка Војводине.

Милица је завршила спортски смер гимназије  “Јован Јовановић Змај” а пропустила је пријемни да би могла да учествује на првенству у Гросету. Улога фаворита на овом такмичењу није је омела, тако да је скоком од 6.46 метара у финалној серији обезбедила себи очекивану златну медаљу.


Наследница

Председник Савеза  Веселин Јевросимовић честитао је Милици Гардашевић и њеном тренеру на успеху.

„Милица је показала да је огроман таленат. Могу слободно да кажем да смо добили наследницу Иване Шпановић, што је велика ствар за атлетику и за наш спорт у целини“, рекао је Јевросимовић.


„Мало је био већи притисак када се од вас очекује само највише постоље, али успела сам да оправдам очекивања.Циљ ми је био да у квалификацијама одмах скочим норму од 6.20 и пласирам се у финале па сам то и учинила и то одличним скоком од 6.62 метра.  Пошто сам скакала последња, имала сам тај луксуз да могу да чекам да ли ће нека од ривалки успети да надскочи мој резултат из треће серије. Иако више волим да скачем на отвореном, сметало ми је спарно време у финалу, па сам се и више  него обично умарала. Стога ми је и тренер је рекао да одморим једну серију да бих имала снаге за последњу, ако ме неко стигне, али на срећу- мој скок је остао најбољи“, задовољна је Милица.

Велики удео у овом успеху има и Миличин тренер  Марко Милинков.

„Ово није изненађујући резултат, Милица је на сваком такмичењу на којем је наступала била у финалу. Овом скоку претходио је и одличан резултат у Плоештију где смо имали резултат 6.56. Комплетно њена цела генерација у АК Војводина је добра, али она ја прави предводник. Има изузетан такмичарски дух и својим резултатима показује да је већ прешла у сениорску категорију, где је тренутно у 50 најбољих на свету и међу 30 у Европи сигурно. Морам да нагласим да велику подршку имамо и од клуба који нам омогућава све што је потребно за овакве резултате, а потребно је доста  тога“, казао је Милинков.

Милица ће паузу искористити да се упише на факултет. Касније почиње сезона такмичења у дворанама, а форму ће да темпира за Европско првенство у Берлину следеће године.

Ф. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести