Нови Сад домаћин последње етапе 60. јубиларне бициклистичке Трке кроз Србију

После једне деценије наш највећи бициклистички догађај Трка кроз Србију проћи ће поново кроз Нови Сад.
biciklizam
Фото: Град Нови Сад

Српска Атина биће домаћин последње етапе и победник јубиларног 60. издања биће крунисан у центру највећег војвођанског града. Као и претходне године, караван на два точка кренуће из Источног Сарајева 31. августа и преко Златибора Мионице, Пожаревца и Београда завршиће се у Новом Саду 3. Септембра. Нови Сад је у дугој традицији овог догађаја девет пута био домаћин етапе.

У Градској кући одржана је и прва конференција за медије поводом овог догађаја. О јубиларном издању говорили су члан Градског већа за спорт и омладину Новог Сада Огњен Цвјетићанин, помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину Аранка Биндер, директор трке Владимир Куваља, председник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић, Млађен Цицовић из представништва Републике Српске у Србији, заменик градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић и Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

– Нови Сад је увек био место за важна дешавања. Он је град отвореног срца, спреман да организује међународне манифестације на највећем могућем нивоу и то смо доказали више пута. Ово је и изузетан туристички догађај, важан за Нови Сад, за Србију и читав регион. Сигуран сам да ћемо заједничким снагама, са свим представницима Организационог одбора бити на врхунцу задатка и да ћемо јубиларну Трку кроз Србију учинити озбиљним брендом и традицијом овог дела Европе – поручио је Огњен Цвјетићанин.


Аранка Биндер: Таленти да пођу стопама Јоване Црногорац

Помоћник покрајинског секретара са спорт и омладину Аранка Биндер истакла је да јој је драго што ће Секретаријат бити партнер и овом значајном пројекту.

– У организацији свих међународних такмичења чији је домаћин био Нови Сад, Покрајина је учествовала са значајним средствима. Не могу да се не осврнем на недавне немиле догађаје када је спорт буквално стао на два месеца. Зато је сада важно да деца и грађани поново почну да се баве спортом и рекреацијом, а наши врхунски спортисти да се врате у такмичарску форму и да одлазе на такмичења ван Србије, а исто тако да и ми организујемо међународне догађаје. Секретаријат ће наставити да улаже у спортске таленте у скоро 30 спортова, што олимпијских, тако и неолимпијских, у којима препознајемо и подржавамо младе такмичаре између 14 и 20 година. Наши садашњи таленти из бициклизма, наравно, учествоваће у Трци кроз Србију и надамо се да ће ићи стопама Јоване Црногорац, која је представљала нашу земљу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године, а кандидат је и за одлазак у Токио 2021 – изјавила је Аранка Биндер.


Трка кроз Србију део је календара Међународне бициклистичке федерације, а већ сада је пријављено доста учесника.

– Потрудићемо се да направимо заиста један леп догађај. Надамо се само да ће нас послужити време и да ће грађани Новог Сада и сви остали бити задовољни оним што смо као организатори урадили. Захтев за учествовање тражило је више од 30 екипа. Према правилима број је ограничен на 175 учесника. Сигуран сам да ћемо достићи ту цифру и то ће бити показатељ да смо и са спортске стране урадили одличан посао. Долазе нам екипе из 20 земаља, са такмичарима из више од 30 држава. Говори се о професионалним екипама које у својим редовима имају бициклисте из неколико различитих земаља. Долазе нам скоро из целе Европе. Међународна бициклистичка федерација дала нам је ветар у леђа, јер је због коронавируса првобитан календар од девет месеци сведен је на само неколико. Успели смо да се изборимо да се Трка кроз Србију и трка Београд – Бањалука, која ће се одржава одмах после прве, врате у календар – истакао је директор трке Владимир Куваља.    

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести