Нови тријумф Ферстапена у Аустрији

Возач Ред Була Макс Ферстапен победио је на трци за Велику награду Аустрије у Формули 1.
ferstapen
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Холанђанин је други пут узастопно славио на истој стази, укупно пети ове сезоне, испред Финца Валтерија Ботаса из Мекларена и Британца Ланда Нориса из Мекларена.

Ферстапен је искористио пол позицију, на старту сачувао предност и до краја искористио чистину испред себе. Из круга у круг је повећавао своју предност, па је на крају осим победничких бодова, освојио и додатан поен за најбржи круг трке. На другом месту завршио је Валтери Ботас за воланом Мерцедеса, а место на подијуму сјајном вожњом заслужио је и Ландо Норис, упркос казни од пет секунди због колизије са Серхиом Пересом.

Луис Хамилтон је овог пута подбацио, изгубио је све борбе које је водио, јер је имао место број два до пред 10-ак кругова пре краја. Међутим, престигао га је Ландо Норис, потом је отишао у бокс на замену пнеуматика и тада је већ било јасно да ће се задовољити мањим бројем бодова овог викенда.

Преосталих 10 места комплетирали су Карлос Саинц, Серхио Перес, Данијел Рикардо, Шарл Леклер, Пјер Гасли и Фернандо Алонсо.

Иако није било те неизвесности око првог места и победника, трка је обиловала инцидентима и казнама, па је тако Серхио Перес добио чак 10 секунди казне због два инцидента у којима је учествовао. Једино одустајање имао је Естебан Окон и то због контакта са Ђовинацијем у првом кругу. И последњи круг обележио је инцидент између Кимија Раиконена и Себастијана Фетела, практично у једним од последњих кривина.

Ферстапен води у генералном пласману са 182 бода, Хамилтон има 150, а трећи је Перез са 104. Следе Норис са 86 и Ботас са 74 освојених бодова.

Наредна трка у шампионату на програму је 18. јула за Велику награду Велике Британије на Силверстону.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести