Новосађанин, Лаудин хирург: Лице му није било важно, само титула

НОВИ САД: „Ники Лауда био је необичан, али дисциплинован пацијент, човек невероватног карактера и права сила живота, каже у интервјуу за Танјуг доктор Димитрије Панфилов, естетски хирург из Новог Сада, који је након несреће на стази Нирбургринг 1976. године са тимом лекара оперисао недавно преминулог, славног возача Формуле 1. 
Dimitrije Panfilov/Tanjug video
Фото: Tanjug video/Dimitrije Panfilov

„После те несреће највећи проблем нису биле опекотине, које су захватиле десет одсто коже лица, већ изгорела плућа, истиче у разговору за Танјуг Панфилов, један од најеминентнијих светских стручњака у естетској хирургији. 

"После су нас питали зашто нисмо боље урадили операцију лица. Па, то лице је био његов избор. Он није имао времена за вишемесечно лечење. Јурио је за следећом светском титулом". 

Доктор Панфилов, са тимом лекара, лечио је тада актуелног светског шампиона Формуле 1, у највећој болници за опекотине у Немачкој, у којој су лечени пацијенти са најтежим повредама од опекотина, на више од 50 одсто површине тела.

Фото: AP Photo/Luca Bruno, file/Niki Lauda

"Ники Лауда је био врло дисциплинован пацијент. Његове повреде су у суштини биле неспојиве са животом. Морао је на наговор лекара да дише на сламчицу. Кад би дубоко удахнуо, он би разбио своја плућа. Тако да му је саветовано - Ники, само полако, на сламчицу диши и он је то врло дисциплиновано поштовао. Невероватан један човек! То се зове сила живота! Он је шест недеља касније већ седео у следећем болиду, јурећи за следећом светском титулом", присећа се др Димитрије Панфилов.

Подсећа да је Лауда, пар година након повлачења из Ферарија и након несреће, поново био светски првак са Меклареном.

"Својим карактером успео је све да преброди", закључио је доктор Панфилов.

Присећа се догађаја који је обележио Лаудину каријеру, када је 1976. на трци Велика награда Немачке, по киши, при брзини од 225 километара на сат, излетео са стазе. Болид се окренуо, пробио заштитну ограду, Лауди је збачена кацига са главе, сударио се са другом оградом, након чега га је ударио још неколико возила. 

Болид се запалио, а пламен захватио кокпит, тако да је Лауда један минут седео у упаљеном аутомобилу и удисао ватрене гасове који су му испржили плућа. 

"Повреда плућа била је његова главна повреда. Последњих девет месеци живота је живео са вештачким десним плућем, пресадили су му од донора десно плуће, пре тога му је брат донирао један бубрег, после тога жена Биргит други. Он је херој хируршких захвата невероватне опсежности", додаје. 

Доктор Панфилов, хирург светске репутације, аутор бројних стручних књига, пети носилац у свету престижне Сусрутине награде (Сусрута - пластични хирург у историји из древне Индије), тридесет година бави се искључиво пластичном и естетском хирургијом. Радећи у највећој болници за опекотине у Немачкој, осам месеци водио је једно од одељења. 

Описујући трагичне случајеве пацијената које је лечио, признаје да ни лекари не остају имуни на несреће својих пацијената.

"То су страховите трагедије. Поготово деца која услед несрећних околности, повлачења вреле шерпе са шпорета и сличних догађаја, задобију најтеже опекотине коже. У почетку сам имао мирисне халуцинације. Дошао сам кући и осетио мирис изгореле коже, трчим у кухињу, дечију собу, спаваћу, купатило, нигде ватре... Тада сам схватио да имам олфактивне халуцинације. То је страшно кад вам се тај мирис нагорелог људског тела насади у нос", истакао је доктор Димитрије Панфилов.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести