Новосађанке с Лилом за финале Купа за стонотенисерке

НОВИ САД: Стонотенисерке Новог Сада пишу нову страницу клупске историје. После великог успеха и уласка у четвртфинале Купа Европе, Новосађанке су победиле фаворизовану екипу Ходоњин, најтрофејнији тимо Чешке (седам титула у низу) и редовни учесник Лиге шампиона, и тако направиле корак више – пласман у полуфинале другог по снази клупског европског такмичења.
s
Фото: Aneta Maksuti pružila je partiju dosadašnje karijere/ Dnevnik (Filip Bakić)

Стонотенисерке из Српске Атине оствариле су успех који је мало ко очекивао, изабранице Слободана Стојанова играле су храбро, пожртвовано, не презајући и не страхујући од квалитетнијих и искуснијих ривалки, што је награђено пласманом међу четири најбоље екипе Купа Европе.

Иначе, СТК Нови Сад је до сада седам пута учествовао у Купу Европе и пласмана међу 12 клубова 2017. године био је до сада најбољег резултат.

Полуфинала и финале је на програму сутра. У полуфиналу Новосађанке ће снагу одмерити с мађарском екипом Будаерши, док ће се у другом састати два француска представника Лил и Етивал Клерфонтан.

До пласмана међу четири најбоље екипе у Купу Европе, самим тим играће следеће године у Лиги шампиона, Новосађанке су дошле тек после пет мечева.

Играли смо меч у коме нисмо били оптерећени победом, јер смо пласманом у четвртфинале остварили наш циљ. То је била наша почетна предност, наравно уз домаћи терен и малобројна публика, дали смо све од себе, можда чак и више од максимума, у мечу који је обиловао преокретима, где смо били бољи и победили 3:2. Направили смо апсолутно изненађење, пошто Ходоњих, поред француског Лила, као и мађарског Будаершија, је главни фаворит за освајање Купа Европе. Све три екипе су били учесници Лиге шампиона, а занимљиво је то да смо већ играли против Француза (1:3) и Ходоњина (3:2), а данас нас очекује меч с Мађарима, рекао је тренер Новосађанки Слободан Стојанов.

Новосађанке су меч с Чехињама почеле тако што је Анета Максути победила Украјинку Братејко са 3:0, да би потом Тијана Јокић кренула меч са Наталијом Патриком који је имао неуобичајен ток, од 0:1 до 0:6, да би тада почела да налази игру. Од заостатка 0:2 у сетовима стигла је до изједначења 2:2, чак имала две меч лопште у златном сету, али је искуснија Патрика успела прва да дође до 6.поена (6:5) у петом сету и изједначи коначан резултат – 1:1.

Уследио је меч Румунке у дресу Новог Сада Алине Захарије против чешке треће играчице Линде Зедерове. То је према замисли тренера Стојанова, била кључна партија у мечу, али је Захарија одиграла врло слабо и изгубила 0:3. На сцену је поново ступила Анета Максути, која је на терену одиграла партију досадашње каријере против Патрике и остварила четврту победу без изгубљеног сета на овом турниру. Тако је изједначила резултат на 2:2.

После пораза у другој партији, Тијана Јокић је пронашла снаге и психичке стабилности да у последњи сет уђе храбро против играчице Братејко која има много више искуства. Тијана је кренула сјајно, да би уз френетичну подршку саиграчица с клупе, успела да остави ривалку на свега четири поена у првом сету. У наредна два сета Тијана је показала зрелост, поготово у пресудним моментима И успела је своју екипу да одведе у полуфинале.

У недељу Новосађанке од 11 часова очекује полуфинале са мађарским Будаершијем.

Биће веома тешко јер за њих игра наша играчица Сабина Шурјан, која је у нашем тренажном процесу. Тамо је отишла на двојну регистрацију, како би играла Лигу шампиона, одакле су и дошли на овај Куп. Имајући у виду да у меч улажемо много емоција, сутра ћемо морати да навијамо против Сабине, јер морамо да будемо професионалци. Будаерши је фаворит, тако да ћемо поново да уђемо без оптерећења са обећањем да ћемо пружити још бољу игру него јуче, рекао је Слободан Стојанов.

Победници полуфиналних дуела, који су на програму у 11 часова, састаће се у финалу које је предвиђено за 17.30 сати.

Ј. Галић

Нови Сад – Ходоњин 3:2

НОВИ САД: Мала сала СПЦ “Војводина”, без гледалаца, судије: Прша И Андрашевић (Хрватска).

Резултати по мечевима: Анета Максути – Сомалија Братејко 3:0 (10, 9, 9), Тијана Јокић – Наталија Партика 2:3 (3, 7, - 9, - 5, 5), Алина Захарија – Линда Зедерова 0:3 (9, 2, 7), Максути – Партика 3:0 (8, 7, 8), Јокић – Братејко 3:0 (4, 9, 12).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести