Одржана академија поводом 85 година Соколског дома и промоција фото-монографије

Свечана академија поводом 85 година Соколског дома и промоција другог издања Фото-монографије одржана је у великој сали Позоришта младих у Соколском дому, уз пригодан програм и филм у којем смо се сви подсетили шта Соколски дом и Соколско друштво значи за Нови  Сад генерацијама.
С. Шушњевић/ Са свечане академије у част Соколског дома
Фото: С. Шушњевић/ Са свечане академије у част Соколског дома

Чланови Соколског друштва Војводина, основаног 1905. године, сопственим залагањем су изградили Соколски дом 1936. као спомен-дом краљу Александру. Како Мирослав Ковачев, председник Соколског друштва Војводина, каже идеја о изградњи дома настала је 1924, али је реализација морала да сачека 1931. годину, када је добијено одобрење града даром земљишта за Соколски дом. 

- Камен темељац је постављен у септембру 1934. године, а Дом је завршен 1936. године, а свечано је оворен 1. децембра те године. Тог дана су одржане многобројне манифестације, а тако је било и данас, свечаност смо обележили спортским активниостима, Свечаном скупштином и Свечаном академијом. Кроз наш дом прошле су многе генерације. Управо захваљуљући њима ми данас не обележавамо само годишњицу изградње зграде, већ промовишемо и Фотомонографију, која сведочи о чарима овог дома, спорта и његових чланова – истакао је Ковачев.

Фото: С. Шушњевић/ Са свечане академије у част Соколског дома

Фото-монографија је јединствена публикација, која у другом издању обухвата период од 1996. до 2020. године и директно осликава друштвени, просветни, културни и спортски развој Соколског друштва Војводина и Новог Сада у којем оно постоји и ради више од 115 година. Аутори Фотомонографије су фоторепортер нашег листа „Дневник“ Филип Бакић и председник Соколског друштва Војводина Мирослав Ковачев.

- Сакупили сомо око 15.000 фотографија од којих је око 2.000 објављено у овој другој Фотомонографији. Није лако сликати гимнастику, она је динамичан и опасан, али прелеп спорт – истакао је Филип Бакић и захвалио се свима у Соколском друштву Војводина.

Фото: С. Шушњевић/ Бошко Брзић испред спомен-плоче

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста је подсетио да је тадашња Бановина учествовала у изградњи Дома и издвојила милион динара.

- Мислима да је Бановина знала шта ради јер Соколско друштво Војводина ради праву ствар. Покрајински секретаријат за спорт и омладину ће и у наредном периоду наставити да подржава све њихове активности. Планирамо да уложимо и у справе, да се гиманстикома бави још квалитетније и да се што више деце укључи у Соколско друштво – казао је Баста.

Члан Градског већа задужен за спорт Огњен Цвјетићанин је истакао да је град поносан на Соколско друштво.

- Друштво је изнедрило многе генерације које су веома допринеле нашој заједници и овај Соколски дом настао са жељом да буде фабрика изнедридити људе који ће свој град и државу прославити.– рекао је Цвјетићанин.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести