Освајач бронзе на СП у самбоу Владимир Гајић: Циљам и олимпијску медаљу

Владимир Гајић, Румљанин који живи и ради у Новом Саду, један је од најбољих српских самбиста.
GAJA1
Фото: Владимир Гајић освојио бронзу, фото: https://www.u-klinchu.rs/

На тек завршеном Светском првенству у Новом Саду окитио се бронзаном медаљом, а пре тога совојио је још једну светску бронзу и европско сребро и бронзу.

Да ли сте задовољни бронзаном медаљом?

- Пресрећан сам и презадовољан сам овим успехом. То што је такмичење било у Новом Саду био ми је додатни мотив - рекао је Гајић.

Наша репрезентација је остварила добре резултате.

- Што се тиче најмлађих, показали су да могу да наследе нас старије. Јуниори су су спремни за велика такмичења и медаље. Сениорска категорија је, искрено, била слаба на овом СП. Жао ми је што Ивана Јандрић није освојила медаљу, она је наша најтрофејнија самбисткиња. Све остало је било на завидном нивоу. Узели смо медаљу у комбат самбоу, а то дуго нисмо урадили. Драго ми је да Србија коначно има представнике у комбату. Појавили су су се малдићи заинтересовали се за комбат, тако да верујем да ћемо у будућности бити успешни на великим такмичењима.

Почели сте да тренирате одбојку, а онда сте прешли на борилачке спортове, због чега?

- Тата ми је џудиста, буквално сам проходао на татамију. Одбојку сам тренирао две, три године, ишао чак и на припреме са клубом из Руме. После тога је кум почео да држи тренинге џудоа и позвао ме да пробам. Рекао ми је да сам  крупан и да нисам за спортове са лоптом. Одлучио сам да се опробам у бориличаким спортовима и остао.

Радили сте и као генерални секретар у Самбо савезу Србије.

-  Волим канцеларијске послове, рад са папирима, људима, то ми представља задовољство. Лепо сам се снашао у томе, али ми тренинзи нису дозвољавали да радим обе ствари истовремено. Када завршим каријеру радо бих се вратио канцеларијским пословима.

Зар вам тренерски позив није изазов?

- Рад са децом ме испуњава, али баш и не бих волео да радим са јуниорима и сениорима. Сматрам да бих као искусни такмичар имао шта најмлађима да покажем.

Каква је будућност самбоа у Србији?

- Постижемо добре резултате, са сваког такмичења се вратимо са две, три медаље. Шта ће и како ће бити у будућности највише зависи од короне.Имали смо много планова, требало је да идемо на најпрестижнији турнир Харалампијев у Русији, па на Европско првенство, оба такмичеа су отказана. Нико не може да предвиди шта ће се у будућности догађати.

Да занемаримо вирус, какве су вам амбиције?

-  Жеља ми је била да будем бар финалиста на првенству Европе и света, у чему сам делимично успео. Надам се да ће самбо да уђе у олимпијску породицу, прича се да ће се то десити на ОИ у Паризу 2024, што би било сјајно. Самбо је већ признат од Међународног олимпијског комитета, али се закаснило да се уврсти за Олимпијаду у Токију. Било би фантастично да каријеру заокружим олимпијском медаљом у Паризу. Пре тога рачунам да ћу стићи до одличја на Европском првенству 2023. у Пољској – казао је Владимир Гајић, иначе члан новосадског Борца.

С. Рудакијевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести