ОТКАЗАНА 63. МЕЂУНАРОДНА БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА „КРОЗ СРБИЈУ“: Олуја прекинула вишедеценијску традицију

Традиционална међународна бициклистичка трка „Кроз Србију“, отказана је за неко будуће време, сазнаје Дневник. Разлог је недостатак новца за организацију четвородневне вожње друмовима Србије, са караваном у коме је у просеку учествовало по стотинак и више такмичара из двадесетак земаља са свих континената.
1
Фото: Са свечаног отвара трке „Кроз Србију“ у Пожаревцу 2022. године, фото: Дневник

Етапно такмичење, које организује национални Савез, под традиционалним покровитељством Министарства за спорт, у календару бициклистичких трка било је предвиђено 13-16. септембра, у сарадњи са општинским руководствима етапних места Пожаревац,Врдник, Мионица и Краљево. Чекајући усвајање ребаланса републичког буџета у Народној скупштини, термин за одржавање трке померен је за месец дана, тако да је одређен и нови термин такмичења, од 11-14. октобра.

Канцеларија Међународне бициклистичке асоцијације УЦИ, задужена за израду календара такмичења и његово поштовање, имала је слуха за молбу БС Србије да се одржавање трке помери за месец дана. Нови термин УЦИ је прихватио, тако да је назначени датум још актуелан у његовом календару.

Међутим, у складу са Дневнику доступним информацијама, Министарство финансија је новчана средства за организацију једног броја спортских такмичења усмерила на санацију катастрофалних последица олујног невремена, које је у више наврата похарало села и градове у Србији, уништавајући све пред собом. На списку манифестација којима су средства ускраћена нашла се и трка „Кроз Србију“. Једина опција, која је организаторима у новонаставлим околностима преостала, јесте да откаже одржавање 63. издања најстаријег бициклистичког такмичења на југоистоку Европе.

Трка „Кроз Србију“, по идеји новинара Александра Бугарског, стартовала је поткрај маја предратне 1939. године под покровитељством двора Карађорђевића. Стаза дуга 1.000 км била је подељена у шест етапа, а њеном победнику, члану БК Загреб Аугусту Просинеку припао је пехар од чистог злата, дар краља Петра Другог. У поратном периоду трку је 1963. године обновио и до 2012. године био на челу организације њен директор Боривоје Ивковић. Традиција трке „Кроз Србију“ није прекидана ни у време НАТО агресије 1999. године.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести