Отворено СП у Чангвону, миксеви нишане прве медаље

ЧАНГВОН: У Чангвону је свечано отворено 52. првенство света у стрељаштву у свим дисциплинама.
seniorski-reprezentativci-srbije-sa-trenerima-Foto-Jasna-Sekaric
Фото: Ј. Шекарић

Церемонија је одржана у затвореној хали Спортског парка у центру Чангвона. Учеснике и госте поздравили су Олегарио Васкез Рања, председник Светске стрељачке федерације (ИССФ), званичници Јужне Кореје, представници града, организационог комитета…

На шампионату ће се такмичити више од 1.800 стрелаца из 91 земље. На свечаној церемонији још једном је наглашено учешће Северне Кореје, која први пут учествује на стрељачком такмичењу у Јужној Кореји, што је још једна најава побољшања затегнутих односа између две суседне земље.

Такмичења почињу у недељу, надметањима миксева ваздушном пушком и пиштољем, која се први пут налазе у програму шампионата планете. Србија има своје јаке адуте, европске вицешампионе Зорану Аруновић и Дамира Микеца (микс пиштољ), Андреу Арсовић и Милутина Стефановића (микс пушка). Представљаће нас и мешовити пар Бобана Момчиловић-Величковић/Димитрије Гргић (пиштољ) и тандем младих дебитаната Марија Малић/Лазар Ковачевић (пушка).

Микс Аруновић/Микец је на стрелишту у Чангвону у априлу, на Светском купу освојио бронзу, али и њима и осталим тандемима пут до врха сада неће бити ни мало лак. Пријављена су 62 пара пиштољем и 71 пушком. У финалима има места само за по пет миксева.

На талону ће бити и прве олимпијске квоте. Правила су иста за обе дисциплине. Освајачи златних и сребрних медаља донеће олимпијске визе у миксу својим државама. Уколико прва два места освоје парови из исте земље једна квота иде трећепласираном тиму. Чланови парова који обезбеде визе за Токио ће касније током квалификационог циклуса бити у конкуренцији за квоте у појединачним дисциплинама. Квоте гласе на земљу, а не на стрелца који је избори.

На СП ће бити подељено 60 олимпијских квота. СП траје до 14. септембра, а дисциплине у којима учествују српски стрелци ће бити завршене током предстојеће седмице.

САСТАВ СРБИЈЕ

Србију ће на 52. шампионату планете у Чангвону представљати 11 стрелаца.

Сениори пушка - ваздушна и МК пушка тростав: Милутин Стефановић (“Чика Мата”) и  Миленко Себић (Црвена звезда), МК пушка тростав и МК пушка лежећи: Стеван Плетикосић (“Чика Мата”), ваздушна пушка: Лазар Ковачевић (Јагодина 92).

Сениорке пушка - ваздушна пушка и тростав: Андреа Арсовић (Партизан), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790), ваздушна пушка: Марија Малић (Јединство), МК пушка тростав: Драгана Тодоровић (Нови Београд – Ушће).

Микс ваздушна пушка: Арсовић/Стефановић, Малић/Ковачевић.

Сениорке пиштољ - ваздушни и МК пиштољ: Зорана Аруновић (Олимпик 011), Бобана Момчиловић Величковић (Бор 030).

Сениори пиштољ - ваздушни и МК пиштољ слободног избора: Дамир Микец (Полицајац), Димитрије Гргић (Академац), Душко Петров (“Алекса Дејовић”).

Микс ваздушни пиштољ: Аруновић/Микец, Момчиловић Величковић/Гргић.

Јуниор, ваздушна пушка: Алекса Митровић (Нови Београд - Ушће).

Спортски директор ССС Драган Марковић је вођа пута, а уз њега у стручном штабу су Драган Доневић, Саша Икер (тренери за пушку), Јелена Аруновић, Горан Микец (тренери за пиштољ), физиотерапеут Иван Јовановић и тренер репрезентације по предлогу селектора за пиштољ Јасна Шекарић.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести