Павловић: Ђоковић најбољи јер многи не знају Заварка

БЕОГРАД: Селектор куглашке репрезентације Србије Војко Павловић, после пете титуле првака света, рекао је да освајање новог шампионског пехара није било ни лако, али ни тешко.
vojko_pavlovich1
Фото: Танјуг (Видео)

На недавном Светском првенству у Пољској, Србија је у финалу победила Немачку 6:2 (3976:3887) и тако се трећи пут узастопно попела на највиши степеник на победничком постољу, а титулу освајала још 2009. и 2011. године.

"Није било ни лако, али није било ни тешко. Са овом генерацијом коју имамо, то није било тешко. Немци су велесила у куглашком спорту. За разлику од нас они имају преко 1.200 куглана, а ми имамо око тридесетак. Сам тај податак довољно говори, а не причам о томе да они имају преко 10.000 регистроавних куглаша, а код нас има око 1.500 линценцираних куглаша", рекао је Павловић Танјугу.

Немци су редовни ривали и "муштерије" српским куглашима, које су знали да побеђују и усред њихове државе. У чему је тајна српског куглања, када пред њим поклекну и велике силе, Павловић је покушао да објасни:

"Верујете, на то питање мало код од нас може да да прави одговор. Мислим да је првенствено систем такмичења успостављен како треба код нас. Сваке године имамо кампове, које одржавамо под покровитељствм Министарства омладине и спорта. Систем у такмичења у лигама, у осталим дисциплина, све то код наш феноменално фиукцнионише".

Куглање је неолимпијски спорт и као такав не добија бенефиције и средства која следују олимпијским спортовима.

"На основу резултата ми смо миљеници Министарства за спорт и омладину. Оно нас финансира у довољној мери. Кажемо довољно, али би могло и мало и боље на основу ових резултата. Имамо веома мало спонзора са стране", каже Павловић.

Поред великих успеха који имају српски куглаши, треба истаћи да из наше жемље долази и најбољи куглаш света Вилмош Заварко.

"Заварко је феномен. Он је 2007. године имао своје прво сениорско првенство. Рођен је 1988. године, што значи да је са 19 година дебитовао на Светским првенствима. Од 2009. године, када смо освојили прву титулу првака света, Вилмош Заврко је засео на прво место светске ранг листе и са ње не силази ни дан данас. А то је веома тешко", истиче Павловић и објашњава величину 31-годишњег момка.

"Често кажем да је Новак Ђоковић наш најбољи спортиста, али не знајући за Вилмоша Заварка. Ко зна за Заварка, онда ће за њега рећи да је најбољи спортиста Србије икада. Тај дечко је постигао фантастичне резултате. Има 14 титула сениорског светског првака, пет титула екипног шампиона, три титуле појединачног првака и три титуле у комбинацији, две шампионске титуле у спринту и првак је у тандем миксу. У светском куглању на девет чуњева имамо пет дисциплина, а Заварко има титуле у свим тим дисциплинама и једини је на свету који је то успео".

Медаље су нешто што за куглаше није упитно, који упркос свим успесима и даље поналазе мотив.

"Мотивације не недостаје. Сви куглаши имају такмичење у својим клубовима, све дисциплине одржавамо. Једино је проблем довести младе снаге. Ту имамо мало проблема. Обилазимо школе, где год можемо да видимо дете које се интересује за куглање, покажемо му и гледамо да је што дуже могуће остану у овом спорту", закључио је Павловић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести