Песков: Није нам драго због ОИ, али бар се такмичимо

МОСКВА: Кремљ је данас изразио жаљење што је Међународни олимпијски комитет забранио руским спортистима да на наредна два олимпијска такмичења наступају под својом заставом и националном химном, али је нагласио да је битно да они ипак могу да се такмиче.
olimpijske igre, tanjug ap
Фото: Tanjug (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Претходно је Суд за спортску арбитражу у Лозани преполовио четворогодишњу казну на две године забране наступања под заставом Русије, пренео је АП.

"Наравно да жалимо због овакве одлуке и јасно је да је наш став по овом питању негативан. Али, у исто време, наши старији спортисти су већ рекли да је најважније да се руски такмичари нађу на Олимпијским играма, јер ће им то помоћи да одрже континуитет такмичења на међународној сцени и остану у доброј форми", рекао је Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина.

Спортски арбитражни суд забранио је и председнику Русије Владимиру Путину да две године присуствује Олимпијским и Параолимпијским играма, као и светским првенствима, наводи се у саопштењу Арбитражног суда.

Забрана суда се односи на "представнике руске владе", пренео је Спутњик.

Како се наводи у образложењу одлуке, забрана се односи на представнике руских власти - заменике министара, министре, заменике премијера, премијера и председника Руске Федерације".

Ограничења се не односе на званичнике који су чланови Међународног олимпијског комитета или су од шефа државе на чијој територији се догађај одржава добили позив за такмичење. Такође се ограничења не односе на званичнике који су спортисти и који су на такмичење стигли као учесници.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести