Победа Хамилтона на ВН Белгије

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Белгије, која је вожена на стази "Спа Франкошам".
formula
Фото: FoNet

На седмој трци сезоне, Британац је дошао до петог овосезонског тријумфа, укупно 89. у каријери.

Иза себе је оставио тимског колегу Валтерија Ботаса. Хамилтон и Ботас су били на местима 1 и 2 од првог до последњег круга, што је њихова 30. трка како су тако нешто успели да остваре и по томе су рекордери Ф1.

На трећем месту завршио је Макс Ферстапен, а четврти је био Данијел Рикардо и они су баш као и поменути двојац трку завршили на истом месту са ког су је и започели.

Ту се та листа завршава, пошто је Естебан Окон успео да у претпоследњем кругу обиђе Александера Албона и заседне на месту број пет, а седми је био сјајни Ландо Норис који је трку почео као десети.

Он није имао сјајан старт за разлику од Шарла Леклера који је напредовао за чак шест позиција у јако кратком временском року, али је трку завршио као тек 15. возач, због појединих проблема.

Мучио се Ферари, што и није нека новост, као ни велика доминација Мерцедеса који није био угрожен ни у једној секунди трке, а бизарно је било у моментима када је Ботас тражио дозволу да нападне победу, а Мерцедес то одбио уз наводе да то није био договор.

Рејсинг Поинт је у пар наврата био веома опасан, али је Рено убио њихове наде, баш као и Пјер Гасли из Алфа Таурија који је поново одвозао јако добру трку и освојио бодове.

Још једна лака победа Мерцедеса је "утефтерена" и нова титула је практично иза ћошка.

Шампионат Ф1 наставља се следећег викенда, када се вози трка за Велику награду Италије у Монци.

Фото: FoNet

Хамилтон: Људи мисле да је било лако, али није

Луис Хамилтон је забележио нову победу у каријери у Формули 1.

"Људи мисле да је било лако, али није. Температура гума је полако опадала, па сам се баш намучио. Не уздижемо се превише ма колико победа остварили, то је наш менталитет", рекао је Хамилтон.

Валтери Ботас се потом надовезао:

"На старту смо Луис и ја одрадили сјајан посао и касније нико није могао да нас стигне на правцу. То је била главна разлика. Луис је током читавог викенда био сјајан, непогрешив, а наредног викенда имаћемо нову шансу", сматра Ботас.

Треће место на последњој трци Формуле 1 заузео је Макс Ферстапен из Ред Була.

"Било је прилично досадно. Није имало много тога да се ради. Нисам могао да их пратим када су појачали. Последњих осам кругова сам успорио и чувао гуме. Данас није било за уживање на стази. Био сам прилично усамљен. Можда треће место не задовољава баш, али и даље је боље него ништа", рекао је Макс Ферстапен.

Формула 1 ће се наредног викенда возити у Италији, на чувеној стази Монца.

"На крају трке скоро ништа није остало од гума и нисам желео да ризикујем. Урадили смо шта смо могли. Радујемо се Монци, видећемо где ћемо завршити", додао је Ферстапен.

Удес Ђовинација и Расела

Антонио Ђовинаци и Џорџ Расел због инцидента нису завршили трку.

Карлос Сајнц због механичких проблема трку није ни почео, а пре времена су је завршили Антонио Ђовинаци и Џорџ Расел.

Возио се 11. круг трке када је Ђовинаци изгубио контролу над возилом, ударио у зид и потпуно уништио болид, да би његов точак "покупио" Џорџ Расел и његов Вилијамс је такође страдао.

После овог "језивог" инцидента, уследило је возило безбедности, а деловало је испрва да нас чека и црвена застава.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести