Почиње СП у Дохи: Србија с три представника

Светско првенство у атлетици данас почиње  у Дохи и трајаће до 6. октобра, а Србију ће представљати само троје такмичара и то бацача.
Tomasevic
Фото: EPA/Felipe Trueba/Dragana Tomašević cilja finale u glavnom gradu Katara

Драгана Томашевић, државна рекордерка (63,63 м) надметаће се у диску, док ће Асмир Колашинац и Армин Синанчевић бацати куглу. Уз њих ће бити тренери Данило Кртинић и Никола Томасовић, као и савезни селектор Един Зуковић.

На стартним листама шампионата у главном граду Катара нашло се 1.972 имена, 1.054 атлетичара и 918 атлетичарки из 210 земаља. Од 44 победника у појединачној конкуренцији са прошле смотре у Лондону пре две године, чак њих 37 браниће титулу. Сви су се ове сезоне суочили са нетипичним припремама за најважније такмичење, јер је светско првенство због високих температура у Дохи померено месец дана касније од уобичајеног термина. Сада ће се коначно показати како ће то утицати на остварења учесника. На стадиону Калифа постављени су посебни уређаји за хлађење борилишта, а неке дисциплине су померене у ноћни термин.

Од српских представника прва ће на бацалиште изаћи Драгана Томашевић, коју у среду, 2. октобра, очекују квалификације у једној од две групе. Ученица Данила Кртинића циљаће још једно финале на шампионатима света, које је на програму у петак (4. октобар) од 20 часова. У бацању кугле је већ годинама конкуренција изузетно јака и могуће је да у Дохи чак ни 22 метра неће бити довољна за медаљу. Тежак задатак имаће Асмир Колашинац и Армин Синанчевић, чије су квалификације у среду. Ако се пласирају у финале, опет ће изаћи на бацалиште у суботу (5. октобар) од 19.05.

Оно што је сигурно јесте да ће историјска достигнућа сигурно бити забележена. Алисон Филикс, најтрофејнија такмичарка у обе конкуренције на шампионатима планете имаће прилику да повећа рекордан број освојених медаља. Америчка спринтерка већ у колекцији има 16 одличја (11 злата, три сребра и две бронзе) и сада је пријављена за штафету 4x400 м, где има одличне шансе за победничко постоље. Други такмичар који је задужен за историјске податке је 49–годишњи Шпанац Хесус Анхел Гарсија, којем ће ово бити рекордно 13. светско првенство у каријери. Првак из 1993. године у брзом ходању, такође, ће постати најстарији учесник икада на СП.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести