Преминуо Лион Спинкс, човек који је победио Мухамеда Алија

ЛАС ВЕГАС: Боксерска легенда Лион Спинкс преминуо је у 67. години у граду Хендерсон у Невади, након вишегодишње борбе са раком простате, рекао је породични пријатељ Џо Бернал.
spinks
Фото: Youtube Printscreen

Спинкс је постао планетарно познат када је 1978. године победио до тада несавладивог Мухамеда Алија (1942-2016) одлуком судија и освојио титулу у супертешкој категорији, у мечу који се сматра једним од највећих у историји бокса, пренео је УСА тудеј.

Још један велики шампион, Џорџ Форман (72), рекао је за амерички лист да је стављање Спинкса у ринг са Алијем у то време сматрано шалом.

"Људи су мислили - зашто би, од свих, ставили Спинкса у ринг са Алијем, човека који има тако кратку боксерску каријеру? Али је убио бога у Алију, од главе до пете, чак је и Али био изненађен. Спинкс је био прави и заслужио је место у историји боксерских шампиона", оценио је Форман.

Спинкс је освојио бројна признања током каријере, а једно је било и златна медаља на Олимпијским играма 1976. године.

У каријери је имао 46 борби, победио је 26 пута, од тога 14 пута техничким нокаутом, 17 пута је изгубио, а три пута је било нерешено.

Познат је и по томе што је Алија послао у пензију (иако је Али боксовао после још два меча), а Спинкс се пензионисао у 42. години, после борбе са Фредом Хоупом 1995. године.

Спинкс је други човек који је био светски шампион у боксу и у рвању, пошто је 1992. године освојио титулу и у овом спорту.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести