Припреме српских парастонотенисера у Италији: Из Лињана по медаље

Стонотениска репрезентација Србије, у конкуренцији особа са инвалидитетом, налази се на припремана у Лињану за нову сезону, у којој је главни циљ Светско првенство, почетком новембра у Гранади.
parastonoteniseri.
Фото: Приватна архива

Светској смотри ће претходити учешћа на неколико јаких међународних турнира. Изабраници селектора Златка Кеслера тренирају два пута дневно у италијанском градићу, на обали Јадрана, под надзором репрезентативних тренера, Лазара Куртеша, Срђана Томичића и Слађане Крсмановић. Ту су Борислава Перић – Ранковић, Нада Матић, Митар Паликућа, Горан Перлић, Ана Првуловић, Сања Мијатовић, Немања Ћурић, Александар Јевремовић и Борис Стојиљковић.

- И поред тога што листа учесника Светског првенства у Шпанији још није објављена, извесно је да ће се Борислава Перић Ранковић, Нада Матић и Митар Паликућа сигурно такмичити, а највероватније и Горан Перлић и Ана Првуловић. Такође, наш савез ће затражити и вајлд карте због такмичења у дубловима. На Светском првенству ће се први пут играти по новим правилима, у појединачној конкуренцији, паровима и мешовитим паровима – истакао је савезни тренер Лазар Куртеш.

Он је нагласио и да почетак припрема после одмора традиционално стартује у Лињану, старој бази наших параолимпијаца, у којем, међутим, због пандемије короне носу боравили претходне две године. Сада се, по традицији, припремају заједно са репрезентативцима Италије.

Фото: Dnevnik.rs

- Ради се две пута дневно, по два и по часа, што није лако репрезентативцима одмах после завршеног одмора. Наш национални тим ће пре Светског првенства највероватније учествовати на Светском купу у Грчкој, као и на турнирима у Пољској, у Тарнобржеку, где Паликућа брани прво место. У плану је и учешће на турниру у Чешком Хадоњину, а затим следи наставак припрема у Словачкој у Пјештанима – додао је Куртеш.

Фото: Приватна архива

Борислава Перић Ранковић у Гранади брани светско злато и, како истиче, од старта је прионула на посао да тај циљ и оствари.

- Лепо је што је репрезентација поново на окупу и што смо укомпоновали овакав вид припрема у којима тренармо заједно са спортистима из Италије. Фокус је на физичким припремама, а свакако има простора и за технички део - каже Перић Ранковић.

Фото: Приватна архива

Нада Матић, њена клупска и репрезентативна колегиница, такође је у први план истакла чињеницу да наш национални стонотениски параолимпијски тим хвата залет из старе базе.

- Стандардно смо, после паузе, кренули у Лињану онако како би требало и хватамо ритам из дана у дан. Најбитније је да се добро припремимо за Гранаду – казала је Матићева.

Фото: Приватна архива

Са своје стране, Паликућа је нагласио да жесток старт у Италији има основу за предтојеће изазове у Пољској, Словачкој и Чешкој, а да је крајњи циљ, Светско првенство у Гранади.

- Одмор смо заборавили, враћамо се старом ритму, хватамо темпо који је неопходан за предстојећа такмичења - закључио је Паликућа.

Парастонотенисери се са припрема у Лињану враћају у недељу.

Г. М.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести