Прве зимске припреме олимпијки Анастазије Бајук и Дуње Станојев: Скије пријале, али кајак на крају зафалио

Анастазија Бајук (Вал, Сремска Митровица) и Дуња Станојев (Таркет, Бачка Паланка) део су кајакашког четверца Србије који ће се такмичити на Олимпијским играма у Паризу ове године, а припреме су увелико у току.
с
Фото: Милица Новаковић, Дуња Станојев, Марија Достанић и Анастазија Бајук Фото: Приватна архива

Наше девојке су за ову, најважнију смотру, промениле локације за рад. После периода у хрватском Метковићу, биле су три седмице на зимским припремама у Крањској Гори у Словенији.

За Анастазију и Дуњу скијашко трчање је новина, док су Милица Новаковић и Марија Достанић и раније биле „на снегу".

– Имам искуства са алпским скијањем, али то нема везе са овим, јер су скије уже и дуже и доста је теже. пошто мораш и рукама стално да радиш, а идеш и узбрдо и низбрдо. На почетку су ноге болеле, док се нисмо навикле. Неколико првих тренинга смо се Дуња и ја баш мучиле, равнотежа нам је била проблем – сумирала је утиске за „Дневник” Анастазија Бајук.

Четверац је са тренерима Антуном Новаковићем и Мирославом Родићем створио добру базу за наставак припрема, који их очекује од недеље у Турској.

– Радили смо на издржљивости. Плућа се активирају на чистијем ваздуху, већој надморској висини и допринеће нам кад одемо на веслачке припреме да лакше подносимо дуже тренинге и да нам дисање буде боље. Три седмице смо напорно скијале, радиле снагу у теретани и знатно смо ојачале. То ћемо у Турској искористи што боље – додала је Бајук.

Како кажу она и Дуња, иако је промена у раду пријала, ипак су се последње седмице већ ужелеле кајака.

– Било нам је теже да савладамо технику скијашког трчања, али како је време одмицало биле смо боље и није нам баланс више представљао проблем. Спремне смо биле тада и за дугачке тренинге. Свако јутро смо трчале два сата и више, а у зависности од тога колико има узбрдица прелазиле смо деонице од 20 до неких четрдесетак километара. Свиђа ми се ова промена и начин тренинга, али на крају је, ипак, почео да недостаје кајак – истакла је Дуња Станојев.


Седам недеља у Турској

Женски четверац ће од понедељка да буде на веслачким припремама у Турској, са још чланова српске репрезентације и тамо ће да проведу седам седмица.

– У Словенији смо много радиле на снази у теретани и све четири смо прилично напредовале у том сегменту и верујем да ће се то одразити и на води – рекла је Дуња Станојев.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести