Први човек ЈОК-а Такеда одлази због оптужби за корупцију

ТОКИО: Председник Олимпијског комитета Јапана (ЈОК) Тсунеказу Такеда потврдио је да одлази крајем јуна са те функције због оптужби да је био умешан у корупцију за домаћинство Олимпијских игара
korupcija freeimages
Фото: freeimages.com

. Такеда је изјавио да ће се повући када му истекне мандат у јуну јер су француски тужиоци покренули истрагу због сумње да је био умешан у мито како би помогао Токију да добије организације Игара 2020. године, што је негирао.

Такеда, који је био на челу одбора за подношење кандидатуре, објаснио је да његов одлазак у интересу ЈОК-а. "Желим да оставим млађем тиму да води ЈОК на Играма у Токију", рекао је Такеда, а преноси агенција АП. Уједно је поднео оставку на место члана Извршног одбора Међународног олимпијског комитета и у локалном организационом одбору за Игре у Токију.

И претходне Олимпијске игре у Рио де Жанеиру нису могле да прођу без оптужби за корупцију, када је ухапшен први човек Олимпијског комитета Бразила Карлос Нузман у сличном скандалу око куповине гласова за доделу домаћина. Такеда се терети да је исплатио два милиона долара једној сингапурској компанији на челу са Таном Тонг Ханом, који је повезан са Сенегалцем Папом Масатом Дијаком, једном од синова бившег члана МОК-а Ламинеа Дијака. Француски тужиоци сумњају да је Ламине Дијак имао огроман утицај на глашаче из Африке како би Токио победио у конкуренцији Мадрида и Истанбула.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести