Радмила Загорац освојила прво женско злато за Србију у дизању тегова

Са Првенства Европе у дизању тегова за јуниоре и млађе сениоре до 23 године, које се одржава у финском граду Рованијемију (23. септембар - 3. октобар) Радмила Загорац и Стеван Владисављев у Србију се ваћају са одличјима.
2
Фото: Savez Srbije za dizanje tegova

Њих двоје доносе четири медаље. Радмила Загорац постала је прва жена у историји Србије која је освојила златну медаљу. Радмила је шампион Европе у конкуренцији јуниорки до 20 година у категорији до 45 килограма. Занимљиво је то да је Радмила освојила три медаље, два злата у дисциплинама трзај и тотал, као и бронзу у избачају.

Наша репрезентативка је дисциплину „трзај” завршила са подигнутих 65 килограма, што јој је обезбедило злато, док су је пратиле Туркиња Асуман Ајхан (63 кг) и Рускиња Алина Гузикова (62 кг). У дисциплини избачај Радмила је имала успешан покушај на 76 килограма, док је други покушај на 79 кг био неуспешан. Тактичком одлуком нашег селектора Зорана Пантелића, у последњем покушају наша шампионка је повећала тежину на 80 кг и обезбедила титулу првака Европе.

 -Још нисам свесна шта сам урадила. Кад стинем кући и саберем утиске, биће ми вероватно све много јасније. У сваком случају мојој срећи нема краја. Рованијеми је град Деда Мраза. Заправо, његово село је удаљено од овог места девет километара. Био је све време шампионата у сали и дружио се с нама спортистима. Он нам је уручио медаље и на српском језику нам је честитао и рекао: „Видимо се за три месеца!”.

Стеван Владисављев такмичио се у категорији до 61 килограм у конкуренцији млађих сениора до 23 године. Стеван је после велике драме са подигнутих 136 килограма заузео треће место и бронзано одличје у дисцилпини избачај.

И Стевану Владисављеву је то прво европско одличје. С великим нестрпљењем у Бачу очекују његов повратак из Финске.

- Вредно смо радили протеклих месеци и потајно се надали неком запаженијем резултату, али о оваквом успеху нисмо ни сањали. Поносни смо што смо Србији донели медаље и у овом спорту и што смо на овакав начин постали чланови наше успешне спортске породице - рекао је Ставан Владисављев, који је у дисципланама трзај и биатлон заузео четврто место.

Ово је велики успех, Србија је освојила четири медаље, и први пут у историји смо добили такмичарку која је првак Европе.

- Веома смо захвални Олимпијском комитету Србије и министарству омладине и спорта на подршци коју су нам пружили. Честитам и нашем селектору Зорану Пантелицу на овом достигнућу. Овај резултат је показатељ темељног и дугорочног планирања савеза. Ове медаље су се дуже време планирале и вредно се радило на њима. Такмичења у овој години се ближе крају, а ми већ интензивно планирамо следећу годину. Посебну пажњу посветицемо припреми наших такмичара за Олимпијске игре у Паризу 2024. – рекао је генерални секретар Европске федерације за дизање тегова и председник савеза Србије за дизање тегова Милан Михаиловић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести