СП за стонотенисере инвалиде: Четворо српских такмичара у нокаут фази

ЦЕЉЕ: Поред Бориславе Перић Ранковић, која је са две победе првог дана такмичења на Светском првенству у словеначком Лашком обезбедила директан пролаз у четвртфинале Шампионата, у круг осморице најбољих пласирали су се још Нада Матић и Митар Паликућа. Пријатно је изненадио Горан Перлић у класи Т-2.
Nada 1 (1)
Фото: Нада Матић, фото: СТСОСИ

За пролаз у нокаут фазу Светског првенства победио је фаворизованог Кинеза Гуоа и са друге пизиције у групи прошао даље. До четвртфинала, међутим, дели га још један меч у осмини финала за наставак такмичења.

Попут Перићеве и Паликућа је прошао максималним учинком у групи. После победе на старту против Белгијанца Брандса са 3:1, Паликућа је у другом колу у три сета победио Јен Хунг Лина из Кинеског Тајпеха. У односу на сусрет са Белгијанцем, наш репрезентативац деловао је знатно сигурније, препуштајући супарнику три поена у првом, осам у другом и тек један поен у трећем сету.

„Када победите оба меча, резултатом морате да будете задовољни. У односу на јучерашњи меч данас сам одиграо знатно боље, наметнуо своју игру, противнику нисам оставио ни минимум шанси за изненађење. Што се нокаут фазе тиче, видећемо. Биће потребно и мало срече у жребу, али опет кога год да добијем морам да одиграм најбоље што умем да бих прошао у полуфинале“, оценио је Митар Паликућа.

Као најуспешнија другопласирана у групној фази такмичења у четврт-финале директно се пласирала и Нада Матић. После половичног учинка првог дана са по једном победом и поразом, у трећем колу, у три сета победила је Словенку Барбару Меглић. Кинескиња Ксиаодан Гу је, захваљујући синоћњој победи против Матићеве у другом колу (3:2), такмичење у групи завршила на челној позицији.

„Задовољна јесам пласманом. Кинескиња је добро одиграла и заслужено освојила првоместо у групи. Ја сам имала ситне греске у дербију, нарочито у финишу петог сета, што је и пресудило. Што се наставка такмичења тиче, ништа није готово. Нокаут фаза је нови почетак за нове изазове, више нема слабих супарница“, прокоментарисла је пролаз у четврт-финале Нада Матић.

Са два пораза у групи такмичење је завршила Зорица Попадић. У директном сусрету за пролаз изгубила је меч са Тајланђанком Вијитром Јаион у три сета.

 „Задовољан сам. Очекивано, троје наших играча који су високо пласирани на ранг листи оправдали су очекивања, а својим издањем су доказали да су места заслужена. Био бих презадовољан да сви прођу у полуфинале, мада бих и са двоје био задовољан. Жеља свију у репрезентацији јесте да на крају сви заједно навијамо за барем једног српског репрезентативца у финалним мечевима“, подвукао је линију испод збира утисака у првој фази Светског првенства у Цељу селектор репрезентације Златко Кеслер.

Трећег такмичарског дана, у петак, на програму су мечеви осмине и четвртфинала Светског првенства.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести