СП за ветеране: Стојановић и Бањанац светски шампиони

Александар Стојановић и Владимир Бањанац освојили су златну медаљу на Светском првенству у веслању за ветеране у Сарасоти (САД).
Aleksandar Stojanovic i Vladimir Banjanac na SP za vaterane u Sarasoti Foto VSS
Фото: Александар Стојановић и Владимир Бањанац, фото: ВСС

Српски дубл скул је освојио шампионску титулу у категорији Д (веслачи преко 50 година и више). У финалу ове дисициплине Стојановић и Бањанац су с резултатом 3:31.028 прошли први кроз циљ, испред посада Бразила Чарлс Фигередо Атајде, Сандро Фуртадо Мартинс (3:32.850) и САД Џастин Бохан, Петер Клозе (3:39.505) којима је припало сребро, односно бронза.

Стојановић и Бањанац су некадашањи репрезентативци наше земље који су од деведесетих година прошлог житељи Мајамија где су изградили каријере успешних пословних људи. Иначе, Стојановић је бранио боје наше земље на Светском првенству за јуниоре 1988, а две и три године касније био је актер светских првенства за млађе сениоре. Један је од првих наших веслача који су преко овог спорта успели да добију стипендију за неки од америчких универзитета. Дипломирао је на Палм Бич Атлантик универзитету 1995. Годину дана касније у Америци му се придружио Бањанац, један од најбољих спрских веслача који, на жалост, огроман потенцијал и таленат није крунисао неком од светских медаља. За длаку су му измакла одличја на Светском првенству за јуниоре 1984. и Светском првенству за сениоре две године касније пошто је у двојцу са Лазом Пивачем освојио четврта места. Био је учесник и Игара у Сеулу 1988. и Барселони 1992, на којима је наступио у двојцу, односно четверцу са кормиларом.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести