Шпановић: Желим четврто злато, фокус на Доху и Токио

БЕОГРАД: Најбоља спска атлетичарка Ивана Шпановић, трострука узастопна дворанска шампионка Европе у скоку у даљ, изјавила је да је уверена да може и до четвртог узастопног злата и поручила да уопште не размишља о крају каријере.
Ivana Spanovic/Fonet
Фото: FoNet

Освајњем трећег узастопног злата у дворани у Глазгову, Ивана се изједначила по броју узастопних најсјајних одличја у низу са бившом немачком скакачицом удаљ Хаике Дрекслер, која укупно има четири титуле.

"Чињеница да ћу на следећем дворанском првенству појавити као бранилиац три златне медаље даје дозу мотивације и величина тога је довољна да ме покрене у том смеру. Не видим зашто би било другачије, наравно у некој најбољој режији", рекла је Шпановић новинарима на прослави у Комтрејду.

Према њеним речима, величине успеха биће свесна тек када се буде повукла из атлетике.

"Ово је моја 11 медаља, а мислим да ћу свесна да постанем тек кад ово све престане и када се склоним са атлетске стазе, али то је и потврда да сам тренутно једна од најбољих скакачица на свету. Када се финале завршило, многи бивши освајаци медаља су прокоментарисали да је невероватно да сам се после повреде тако брзо вратила на ниво на који су навикли. Самим тим сам још поносинија на медаљу", објаснила је Шпановићева.

На питање да ли разлишља о "преласку игрице" и крају каријере, Шпановићева је истакла да јој то још увек делује далеко.

"Не знам са којим такмичењем се прелази игрица, али нека то буде када будем освојила светску титулу на отвореном и злато на Олимпијским играма. Онда бих већ могла да почнем да размишљам о крају каријеру. Скакаћу све док сам здрава и док имам довољну мотивацију да са осмехом одем на тренинг и док уживам, али крај ми је још увек далеко", рекла је Шпановић.

Ивана је испричала и како је испратила финале у мушкој конкуренцији, у којем је млади Страхиња Јованчевић освојио бронзу уз државни рекорд (8,03).

"Због свог финала нисам могла да идем до хале да гледам Страхињу, гледала сам га у соби. Пошто је Горан и цео тим био са њим, ја сам као лудак сама у соби вриштала и плакала. Било ми је пуно срце, јер су се мени вратиле емоције када сам ја освојила прву медаљу у Москви. Нисам размишљала да ли та емоције мене троши, али као да ми је то требало те мало позитивне енегрије пред мој наступ", објаснила је она.

У периоду од октобра ове године па до августа наредне, Ивану Шпановић очекују напоран период са неколико важних такмичења. Очекује је Светско првенство у Дохи, Светско дворанско првенство у Кини, као и Олимпијске игре у Токију, па се наметнуло питање како ће изгледати припреме током тог периода.

"Наша сезона увек изгледа исто. Имамо једно велико дворанско првенство и једно велико на отвореном. Ово године је је мало другачије јер нас једно првенство очекује тек у октобру. Са Глазговом смо ставили тачку на зимски део сезоне, мало ћемо модификовати припреме за Светско првенство пошто је јако касно, а на крају те сезоне треба да се надовежу припреме за наредну сезону 2020. године. Мислим да чемо у ходу решаватии и бирати такмичења да се у Дохи појавимо најспремнији", закључила је Шпановић.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести