Шпановићевој дочек и овације у Атлетској дворани

БЕОГРАД: Више стотина навијача у Атлетској дворани на Бањици дочекало је нову светску шампионку у скоку у даљ Ивану Шпановић.
Ivana Spanovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Шпановићева је управо из исте дворане кренула у поход на злато када је победила на "Serbia openu" и направила праву увертиру пред Светско првенство у Бирмингему, где је постала првак света.

За разлику од традиционалног места успеха српских спортиста - балкона Скупштине Београда, Атлетски савез Србије одлучио је да свечани дочек приреди у затвореном уз присуство великог броја деце која су балонима и заставицама направила леп декор.

Шпановић је добила овације "Ивана, Ивана", а са трибина су навијачи певали и српску химну "Боже правде".

Фото: Tanjug

Претходно је Шпановић била на пријему код председника Србије Александра Вучића, заједно са стрелцима који су освојили медаље на Европском првенству у Ђеру.

Шпановићева је на дворанском Светском првенству у Бирмингему освојила дуго чекано злато, након бронзе у Сопоту (2014) и сребра у Портланду (2016) и исписала највећи успех српске атлетике.

Обрадовић: Шпановић показала пут, сад на злато у Токију

Шампионка света у скоку у даљ Ивана Шпановић показала је храброст и прави пут којим се стиже до успеха, а исти рецепт примениће и ка новом циљу - злату на Олимпијским играма у Токију 2020. године.

"Показала је како се бори за земљу, храброст, снагу и залагање у спорту. Будућним атлетичарима поручио бих да вредно тренирају, слушају тренера и никад да не одустају. Златну медаљу још нисмо имали у колекцији, а Ивана је два пута била европска шампионка. Олимпијске игре и напад на злато је оно најважније што следи", рекао је Обрадовић је свечаном дочеку Шпановићеве у Атлетској дворани на Бањици.

Он је подсетио да је Шпановић имала повреду због које није била на максимуму.

Фото: Tanjug

"Имала је мали бандаж на "Serbia openu", није скакала са 100 посто могућности, због чега је и пропустила пету серију. Ништа алармантно, повреда ће бити санирана".

Шпановић је због највећег успеха у историји српске атлетике добила награду од 20.000 евра, а тренер Обрадовић 10.000.

"Хвала атлетској краљици Ивани и Горану на историјском резултату за српску атлетику. Било ми је тешко са трибина да гледам, требало је преживети шест серија. Веровали смо од почетка да ће Шпановић бити златна", казао је први човек Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић.

Ивана Шпановић, која је на Бањици дочекана уз овације и аплаузе, истакла је да златна медаља сија још због подршке навијача.

"Суштина је да никад не би требало престати да верујете. Нисам сигурна да овим завршавамо нешто, нека то буде низ медаља. Ово је за мене испуњење сна", рекла је Шпановић.

Према њеним речима, златна медаља није дошла случајно и да због тога има посебан значај, који ће инспирисати најмлађе спортисте.

"С обзиром да сам тачно знала шта је претходило медаљи онда она има тежину, јер није освојена случајно. Надам се да ће ово инспирисати најмлађе јер снови су оствариво уз рад и веру".

Наша најбоља атлетичарка је открила предности због које је завршила испред главне конкуренткиње Бритни Рис.

"Пре такмичења сам размишљала како напасти Рис, али сам схватила да сам је побеђивала и раније. Она је у горој ситуацији јер брани медаље, а ја сам млађа и гладњија успеха", закључила је Ивана која је од директора АСС Слободана Бранковића добила урамљену слику са њеним ликом.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести