Сребро за Микеца и норма за ОИ у Токију

Дамир Микец је другог дана Светског купа у Њу Делхију освојио сребрну медаљу ваз­душним пиштољем и тако изборио квоту за Олимпијске игре у Токију.
1
Фото: Стрељачки савез Србије

Ово је друга виза за ОИ 2020. године за српско стрељаштво и за српски спорт уопште, после оне коју је Зорана Аруновић освојила на Светском првенству у Чангвону. Осим Микеца, ваздушним пиштољем гађао је и Димитрије Гргић, који је заузео 21. место. У такмичењу малокалибарском пушком из тростава, учествовали су Миленко Себић (18. позиција) и Стеван Плетикосић (48.).

Дамир Микец је у финале такмичења ушао са четвртог места у квалификацијама. Наш реперзентативац је „убио“ 586 кругова, у финале се улазило са 583, а Димитрију Гргићу је 21. позицију донео резултат од 577 кругова. На Светским куповима се деле две квоте по дисциплини, а само један од финалиста пиштољем је у Њу Делхи дошао са избореном олимпијском визом, Демјунг Ли (Јужна Кореја), бронзани са СП у Чангвону. Он је испао после 12. серије, као осмопласирани, па је брзо постало јасно да само злато и сребро доносе карту за Токио.

Микец је добро почео финале, после серије од првих пет дијабола делио је челно место са 16-годишњим Индијцем Шаударијем Саурабом, светским јуниорским прваком и шампионом Олимпијских игара младих.

Саураб се убрзо одвојио и доминирао, које је завршио убедљиво освојивши злато са новим светским рекордом – 245,0 круга (за 1,4 бољи од досадашњег који је био у власништву Олега Омелчука). Дамир није успео да достигне Индијца, али је сигурно гађао до краја и сачувао друго место. У тренутку када је отпао трећепласирани, Микеца на другом месту и Кинеза Ванга на трећем делила су чак 4,3 круга. Наш репрезентативац је такмичење завршио са 239,3 круга.

„Изузетно сам срећан што сам већ на почетку сезоне успео да изборим квоту за Олимпијске игре. Ширимо српски тим за Токио, надам се да ће из такмичења у такмичење бити све више наших спортиста са квотама и нормама за Токио. Квалификације су биле врло напорне, али успео сам све да пребродим и да постигнем врло добар резултат – 586 кругова. Финале је такође било изузетно тешко. Атмосфера је била као на фудбалској утакмици, јер публика је гласно бодрила одличног домаћег такмичара Шаударија Саураба. Али на такву атмосферу сам навикао, издржао сам притисак. До краја сам гађао у свом ритму и враћам се кући са сребром и квотом“, казао је Микец.

У понедељак на ватрену линију излазе Миленко Себић у квалификацијама ваздушном пушком (финале је такође сутра), као и Андреа Арсовић и Сања Вукашиновић у елиминацијама МК пушком из тростава.

Други дан - Ваздушни пиштољ, мушкарци: 1. Саураб (Индија) 245,0 (светски рекорд), 2. Микец  (Србија) 239,3 3. Веи Панг (Кина) 215,2 итд.    

С. Р.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести