СРПСКИ ДУБЛ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА У ПАРИЗУ: Веслачи Мартин Мачковић из Суботице и Николај Пименов у Луцерну узели норму за „град светлости“

Веслачки дубл скул у саставу Мартин Мачковић из Суботице и Николај Пименов, Рус који је од прошле године у српској репрезентацији, обезбедио је норму за Олимпијске игре у Паризу које се одржавају од 26. јула до 11. августа.
с
Фото: ФИСУ/Бенедикт Туфнел

На финалним олимпијским квалификацијама у Луцерну наша комбинација је у финалу после великог окршаја са аустралијском посадом освојила друго место, а прва два су и водила до карте за главни град Француске.

Србија је на циљ стигла за 6:26,47 минута, а победили су Американци (6:23,14). Наш тандем је све време држао другу позицију, док је лидер најпре била Аустралија, коју је потом претекла посада САД. Преостало је нашим веслачима да се изборе са „кенгурима“ који су им дисали за вратом до самог циља.

Наша комбинација је доминирала и победила и у квалификационој трци и полуфиналној и самим тим ставила до знања ривалима колико може и колико жели карту за Париз.

Мачковић ће тако други пут у каријери учествовати на ОИ, после дебија у Токију 2021. када је са Милошем Васићем био пети у двојцу. Васић је ове сезоне повређен па је Суботичанин прешао у дубл скул са Пименовим. Николај ће дебитовати на највећем спортском догађају на свету. Имао је норму са руским четверцем за Токио, али му се одлазак изјаловио.

Ово је трећа норма за веслачку репрезентацију Србије, пошто је Јована Арсић прошлог септембра на Светском првенству у Београду заузела девето место у скифу и тиме обезбедила друге ОИ после Токија, а Пименов је крајем маја на европским квалификацијама у Сегедину узео визу у истој дисциплини.

После великог скандала у Веслачком савезу Србије у вези са тим која посада да се пошаље у Луцерн, на крају је Светска веслачка федерација интервенисала и тако су Мачковић и Пименов, као најјача комбинација отишли у Швајцарску. Полемика се водила око тога што Пименов већ има норму, али како су у националном тиму који води наш чувени веслач Никола Стојић рекли, веће шансе за бољи пласман и борбу за медаљу у Паризу дају се дубл скулу.

Двојац Душан Славнић – Виктор Пивач је одвеслао две одличне трке у Луцерну, али у финалу није успео да се домогне прве две позиције. Наша комбинација, коју тренира Милош Томић, била је последња, шеста резултатом 6:39,99. Држали су се Славнић и Пивач на петој позицији у првих 500 м, после су се смењивали са Чесима на тој и шестој, али када је дошло време да се убрза, друге комбинације су биле боље. Немци су победили временом 6:30,26 минута, а другу визу су узели Литванци (6:30,50).

К. Б.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести