Стрељаштво: Одложен Светски куп и отказан предолимпијски турнир

МИНХЕН: Светски куп у Њу Делхију је одложен, а предолимпијски турнир у Токију отказан због ширења коронавируса, саопштила је Светска стрељачка федерација (ИССФ).
Streljastvo/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Светски куп у Њу Делхију требало је да буде одржан од 18. до 25. марта.

Крајем прошле недеље, домаћини су Светској стрељачкој федерацији предложили нове термине, као и да се турнир подели у два дела.

Предлог је прихваћен, и по новом календару, такмичења пушком и пиштољем у Њу Делхију ће бити одржана од 5. до 12. маја, а надметања у гађању глинених голубова у јуну (2 - 9).

Индијски стрељачки савез је одлагање затражио после одлуке Владе Индије да суспендује визе грађанима Италије, Ирана, Јужне Кореје и Јапана издате 3. марта или раније.

Визе одобрене кинеским грађанима су суспендоване у фебруару. Сви држављани ових земаља морају да траже нове визе, а услови за издавање виза су, због коронавируса, значајно пооштрени.

Нове визе су неопходне и становницима других земаља који су путовали у угрожене државе после 1. фебруара. Организатори се надају да ће се током априла ситуација поправити и да ће сви стрелци који буду желели да учествују на турниру моћи несметано да уђу у Индију.

Предолимпијски турнир у Токију био је заказан за средину априла (16 - 26). После договора са Светском стрељачком федерацијом и добијених препорука, Организациони комитет је одлучио да откаже турнир.

Домаћини и ИССФ су се сложили да би одржавање такмичења у тренутним околностима био превелики ризик.

До Олимпијских игара у Токију (24. јул - 9.август) у календару Светске стрељачке федерације су, сем Њу Делхија, још два Светска купа - у Минхену (само дисциплине пушком и пиштољем, 2. - 9. јун) и Бакуу (све дисциплине, 22.јун - 3. јул). У Никозији (Кипар) у току је први турнир Светског купа у гађању глинених голубова.

Последње квоте за Олимпијске игре делиће се на Европском квалификационом турниру, који ће у чешком Плзењу бити одржан од 18. до 25.маја.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести