Стрелишта у Србији оживела, тренира се пуном паром

После дуге паузе због ванредног стања, оживела су стрелишта широм Србије.
d
Фото: ССС

На објектима за малокалибарско оружје, на београдској Царевој ћуприји, у Новом Саду и Крагујевцу, почели су да раде репрезентативци и остали стрелци. Постепено се отварају и стрељане за ваздушно оружје. Тренингу у објекту Стрељачког савеза Србије на Царевој ћуприји, првог дана присуствовао је и министар омладине и спорта Вања Удовичић. На 50-метарском стрелишту радили су сениорски репрезентативци Андреа Арсовић и Миленко Себић, заједно с неколико младих такмичарки Полицајца, док су на дупло краћем, пиштољ вежбале Зорана Аруновић и Јасмина Миловановић. Андреа Арсовић, која је на Европском првенству ваздушним оружјем у Вроцлаву у марту, освајањем бронзане медаље, изборила олимпијску квоту, истакла је да су се сви ужелели тренинга, али и такмичења.

– Сви смо протеклих месеци радили у кућним условима, али ништа не може да замени тренинг на стрелишту. Једва сам дочекала да се вратимо – рекла је власница визе за Олимпијске игре у Токију.

Драган Доневић, шеф стручног штаба репрезентације и селектор за пушку, додао је да је период тренинга без оружја искоришћен на најбољи начин, колико је год то било могуће.

– Сви наши репрезентативци су вежбали код куће по програмима својих тренера и били су у контакту с психолозима. Свим спортистима на свету је ово потпуно нова ситуација и тек ће се видети ко се како снашао и прилагодио. Сматрам да је и стрелцима и тренерима најтеже падала неизвесност око трајања ванредног стања, али и око тога како ће се ситуација са ширењем коронавируса развијати. Епидемија је, на срећу, код нас сада под контролом и можемо да се вратимо стандардном тренажном  процесу – истакао је Доневић.


Врхунац форме у Новом Саду

Нове околности изазване коронавирусом, промениле су и планове рада и циљеве репрезентативаца.

– Да је ситуација ове године била нормална, све би, наравно, било подређено Олимпијским играма у Токију. По новом плану стручног штаба и спортског директора, настојимо да код репрезентативаца и кандидата за репрезентацију спроведемо сличан начин рада и припрема какав би био да се Олимпијске игре одржавају ове године. Овог лета, циљна такмичења за која би сви требало да темпирају врхунац форме су Првенство Србије малокалибарским оружјем и Велика награда Новог Сада у свим дисциплинама, који су по новом календару планирани за август – истакао је Доневић.


Сва сениорска међународна такмичења планирана за ово лето су отказана.

– Неће бити изазова на међународној сцени, али Стрељачки савез Србије је, у складу с новонасталим околностима, променио календар, па су домаћа такмичења планирана за април, мај и јун, померена за период од средине јуна до краја августа. Као што је познато, планирано је да сезона почне средином јуна, првим колом Купа Србије – закључио је Доневић.

Српски стрелци су до сада изборили шест олимпијских квота. Путници за Токио су Зорана Аруновић, Дамир Микец, Јасмина Миловановић (сви пиштољ), Милутин Стефановић, Сања Вукашиновић и Андреа Арсовић (пушка). Последње надметање за олимпијске визе је требало да буде Европски квалификациони турнир у Плзењу. Тај турнир је отказан, а још није донета одлука на којим такмичењима ће бити расподељене преостале квоте.

К. Б.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести