СУПЕРБОЛ: Канзас Сити после продужетка савладао Сан Франциско и одбранио титулу

Екипа Канзас Ситија одбранила је НФЛ титулу, пошто је у финалу 58. Супербола у Лас Вегасу, после продужетка, савладала Сан Франциско 25:22.
s
Фото: Tanjug/AP Photo/John Locher

Канзас је прва екипа која је одбранила титулу, после Њу Ингланд Петриотса 2005. године, освојила укупно четврту, а Махоумс је трећи пут као МВП дошао до Ломбардијевог трофеја. Било је ово тек други пут у историји да су се играли продужеци у финалу. Супербол је, према доступним подацима, најгледанија спортска утакмица на свету, која има директан пренос у око 190 земаља, на више од 25 језика.  

Један од најзаслужнијих за победу је био Патрик Махоумс, који је сталожено одиграо у продужетку и донео победу свом тиму, иако су били на корак од пораза. Актуелни шампион Канзас ће по други заредом подићи Ломбардијев трофеј и тако исписати историју НФЛ лиге. То је пошло за руком последњи пут Њу Ингланд Патриотсима 2005. године. Велики подвиг је направио Патрик Махомс, успео је да освоји трећи Супербоул за само шест година колико је стартер. Такође, као што је очекивано добио је МВП признање по трећи пут.

На старту меча су одбране биле те које су диктирале ритам. Иако обе екипе имају једне од најбољих напада у лиги. Дефанзивни играчи су доминирали. Тешко су и Парди и Махоумс долазили до нових првих дауна. Право шаховско надметање у првој четвртини. На крају, она је завршена без поена. Друга четвртина је отворена филд голом Мудија са 55 јарди. Тако је оборио рекорд, пошто је то била највећа дистанца икада у Супербоулу, да је неки играч погодио рашље. Наставили су Фортинајнерсиса добром игром у даљем току друге четвртине. Чифси су врло брзо могли да дођу до тачдауна. Пришли су на неколико јарди од енд зоне, добром игром Махомса, али онда је Почеко изгубио лопту. Уместо тога, уследила је казна, Фортинајнерси су успели први да дођу до тачдауна.

 

Парди је пронашао Кристијана Мекефрија, који је ухватио додавање дугачко 21 јард, ушетао се у енд зону Чифса, а после претварања Мудија, било је то великих 10:0 за екипу из Сан Франциска. Ипак, до краја прог полувремена, у самој завршници је погодио Харисон Баткер филд гол за 10:3.

Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Franklin II)


Тејлор Свифт главна звезда на трибинама Супербола

Позната америчка певачица Тејлор Свифт (34) изазвала је много пажње на финалу НФЛ лиге одиграном у ноћи између недеље и понедељка, где је бодрила свог дечка, играча Канзас ситија Тревиса Келчела, а након победе над Сан Франциском (25:22) пао је и пољубац за телевизијске камере.

Свифт је неколико пута била на великом екрану на стадиону у Лас Вегасу, а у једном тренутку је снимљена и како испија пиво. Свифт је стигла на стадион у Лас Вегасу из Токија, након што је приватним авионом прелетела девет временских зона.Њу су критиковали климатски активисти због коришћења приватног авиона и штете која се наноси природи. Тејлор и Тревис су у вези од септембра прошле године.

Фото: Tanjug (AP Photo/John Locher)

На церемонији проглашења победника био је и британски принц Хари, на полувремену утакмице наступао је Ашер, а током реклама певачица Бијонсе је најавила нови албум "Ренесанса два".


Енергично су отворили Чифси друго полувреме, оно што је могао да представља проблем јесте пресечена лопта одбране Фортинајнерса. Бацио је Махомс интерсепшн. На срећу по екипу из Канзаса, ривал то није успео да искористи. Није могао да се консолидује напад Фортинајнерса у наставку, али су проиграли Чифси. Прво је Баткер погодио филд гол са 57 јарди, чиме је већ на истом мечу оборен рекорд Мудија, да би потом Махомс пронашао Валдеса-Скантлинга на два ипо минута до краја четртине за тотални преокрет екипе Ендија Рида. Акцији за тачдаун Чифса је претходила лоша реакција Фортинајнерса код пантовања лопте. Баткер је сигуран био на претварању – 13:10.

 

Почетак последњег квартала је припао Фортинајнерсима, који су успели да врате предност у мечу. После доброг драјва, стигли су до енд зоне, а онда је Џенингс ухватио додавање Пардија за тачдаун и преокрет – 13:16. Оно што ће се на крају испоставити као главни разлог пораза Фортинајнерса, јесте да је Мудијев покушај за поен изблокиран. Баткер је постиога филд гол за изјендачење, потом и Муди за ново вођство – 16:19. Деловало је као да ће Фортинајнерси да исконтролишу ситуацију до краја и не оставе времена Чифсима да се врате у меч. Ипак, довољно је било и два минута Махоумсу да доведе екипу чак и до шансе за тачдаун. Ипак, на крају је морао Баткер да изађе на терен и погодио је за продужетак – 19:19.

 

Фото: Tanjug(AP Photo/Abbie Parr)

Продужетак је био доста напет. Фортинајнерси су добро прогресовали, настојали да дођу до тачдауна. Пробијао се Мекефри ка половини Чифса, али је у једном тренутку напад заказао. Муди је морао на терен и погодио је филд гол за предност – 19:22. Ипак, у наставку је Махомс добио своју шансу да поправи ситуацију. Био је на корак од елиминације, када су Чифси имали четвти даун за један јард, истрчао је то храбро, па потом уз помоћ Келсија приближио свој тим до енд зоне. Остало је 30 секунди до краја меча, Чифси су били на четири јарда од тачдаун зоне, нису тражили тајм-аут, време је текло, а онда је на четири секунде пре истека времена Махомс повукао лопту и погодио Хардмана за победу. Он је меч завршио са 333 јарди додавања, 66 истрчаних, два бачена тачдауна. Истакао се Тревис Келси са 93 јарда из девет хватања, као и Хардман и Валдес-Скантлинг са по једним ухваћеним тачдауном. У екипи Сан Франциска, Брок Пради је имао 255 јарди додавања уз један тачдаун, Мекефри је имао 80 јарди трчања и исто толико хватања уз један тачдаун. Истакао се и Џауан Џенингс са 42 јарда хватања и једним тачдауном.

На полувремену једног од најважнијих и најгледанијих спортских догађаја на планети наступио је поп звезда Ашер, који је одушевио публику, посебно када је на бину као гошћа изашла Алиша Киз и када су заједно извели њихову познату песму "My Boo".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести