Супербоул: Канзас Сити Чифс шампион НФЛ

МАЈАМИ:  Фудбалери Канзас Сити Чифса нови су шампиони америчке Националне фудбалске лиге (НФЛ) пошто су у 54. Супербоулу победили Сан Франциско Фортинајнерсе - 31:20 (10:3, 0:7, 0:10, 21:0).
NFL Superboul/Tanjug
Фото: Танјуг/АП/Један од ранијих НФЛ супербоула

То је прва титула за Чифсе после 50 година, једини тријумф у "супербоул ери" остварили су 1970. године, 26 година пре него што се родио њихов данашњи квотербек Патрик Махоумс, који је проглашен и за најкориснијег играча (МВП) утакмице.

С друге стране, Фортинајнерси су до сада пет пута освајали Супербоул, али последњи пут пре више од 20 година, односно 1996. године, преноси Глас Америке.

Канзас Сити је једини тим у историји који је у три утакмице у плеј-офу губио двоцифреном разликом и успео да направи преокрет, а то се догодило и у финалу, с обзиром да су Најнерси у последњи период ушли са вођством од 20:10, пре него што су Чифси окончали меч са три узастопона тач-дауна.

Тријумф на страдион "Хард Роцк" у Мајамију био је посебан за тренера Чифса Ендија Рида, који је коначно, после 21 сезоне у НФЛ-у, освојио Супербоул, и стигао до своје 222. победе у каријери.

Пре почетка финала, одржан је минут ћутања за страдалу НБА звезду Кобија Брајанта и остале жртве пада хеликоптера.

Играчи "Чифса" и "Фортинајнерса" стајали су у тишини док је изнад стадиона "Хард рок" пројектована фотографија Брајанта и његове ћерке Ðијане, која је такође страдала.

Пре почетка утакмице, химну САД је отпевала Деми Ловато, а у полувремену су наступиле Шакира и Џенифер Лопез.

Процењује се да је финале плеј-офа Националне фудбалске лиге гледало 100 милиона Американаца.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести