Сутра почиње Свтеско првенство у веслању

Светско првенство у веслању почиње сутра у Сарасоти, а за планетарна одличја бориће се 936 веслача и веслачица из 69 земаља.
veslanje
Фото: Ненад Беђик и Милош Васић, фото: Веслачки савез Србије

Међу њима ће бити и петоро српских репрезентативаца који ће наступити у три чамца. У скифу ће веслати Марко Марјановић, у двојцу без кормилара Ненад Беђик и Милош Васић, а у истом чамцу, у конкуренцији веслачица, Милица Слијепчевић и Љиљана Јошић. Наши репрезентативци са својим тренерима Небојшом Илићем (мушки скиф и двојац без кормилара) и Дејвом О'Нилом (женски двојац) већ неколико дана у граду на западоној обали Флориде “опипавају” нову Регатну стазу, која се налази на вештачком језеру велелепног парка “Нејтан Бендерсон”.

Васић и Беђик у такмичење у Сарасоти, најзначајније и најјаче у овој години, улазе са три одличја на међународној сцени. На светским куповима у Београду и Познању приграбили су сребра, док су на Европском првенству за сениоре у Рачицама излили бронзу.

„Припреме су трајале готово три месеца, а већи њихов део смо провели у Јајцу. Било је напорно и захтевно, а пресрећни смо што смо план и програм испунили до танчина, па максимално спремни дочекујемо старт шампионата. Једина новина је то да сам ја сада на позицији штрокера. Имали смо довољно времена да пробамо ову комбинацију која се показала као бржа, тако да ћемо у њој наступити на шампионату“, рекао је Милош Васић.

“Конкуренција у Сарасоти биће паклена. Пријављено је 19 посада, а мислим да ће шест-седам чамаца равноправно конкурисати за постоље.”

Марко Марјановић се нада да ће у Сарасоти померити своје границе у скифу, у којем ове године први пут наступа. На Светском купу у Београду освојио је бронзу, потом је на Европском првенству у Рачицама био седми, а на Светском купу у Познању осми. На планетарном шампионату очекује га најбројнија конкуренција будући да ће се у овој дисциплини огледати чак 39 чамаца.

„Иако је пријављен велики број чамаца мислим да ће се за финале, а потом и за медаљу конкурисати осам скифиста који су у току ове године показали највећу вредност. Одлично сам се припремио за ово такмичење, а посебно сам задовољан што су ме целим током дугачких припрема заобишле све повреде и остали здравствени проблеми. Брзински сам напредовао, испунио и своја и тренерова очекивања у овом циклусу тренинга, па са оптимизом очекујем старт шампионата.”

Милица Слијепчевић и Љиљана Јошић у Сарасоти ће “уписати” своје друго учеће на планетарним шампионатима у 2017. Пре нешто мање од два месеца у Пловдиву заузеле су осмо место на Светском првенству за сениоре до 23 године. У САД, где обе студирају на Универзитету Остин у Тексасу, очекује их још жешћа конкуренција. У овој дисциплини пријављено је 12 чамаца.

Боје Србије у Сарасоти требало да је да брани и Милош Станојевић у скифу за лаке веслаче, у којем је пре две године у Ожибелеу освојио светску бронзу, а лане на СП у Ротердаму био шести. Нажалост, врсни спортиста ће пропустити шампионат у Америци пошто му је преминуо отац, па се у среду вратио из САД у Србију.

С. Р.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести