СВЕТСКА ЗВЕЗДА У УСПОНУ Aтлетичарка Адриана Вилагош о успешној сезони

Атлетичарка из Малог Иђоша, чланица АК Сента, копљашица Адриана Вилагош поново је задивила читав спортски свет. У време новогодишњих празника прославила je 19. рођендан (2. јануар).
2
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић

Већ је увелико звезда, а тек јој предстоје многе успешне године у такмичењима краљице спортова. Храбро се Адриана ухватила у коштац са свим изазовима у 2022. и уз рад с мајком Ђерђи Вилагош, која јој је и тренер, освојила је две медаље на великим међународним такмичењима: одбранила је титулу на Светском јуниорском првенству у Калију (Колумбија) док је на Првенству Европе за сениорке у Минхену постала вицешампионка. Заслужила је награду Светске атлетике за младу звезду у успону у 2022. години, била је номинована за исту од стране Европске атлетике, док јој је Олимпијски комитет Србије, другу годину заредом, доделио трофеј „Најуспешнији млади спортиста Србије – Бобана Момчиловић Величковић“.

Поменутим успесима претходила су „загревања“ на другим смотрама. Почетак сезоне оверила је златом на Купу Европе у бацањима у Португалији у конкуренцији млађих сениорки (до 23 године) резултатом 60,72 м, па је уследила титула балканске сениорске првакиње у Румунији (60,51 м) и тријумф на Медитеранским играма у Орану (60,22 м), да би добила позив да дебитује у елитном светском такмичењу, Дијамантској лиги, где је на митингу у Бриселу заблистала хицем од 63 метра што јој је донело треће место.

Као приоритетно такмичење, двојац Вилагош је означио јуниорски шампионат планете у Калију. У доминантном стилу, Адриана је постала тек друга бацачица копља која је одбранила јуниорску светску титулу. Личним рекордом, који је побољшала за више од једног метра – 63,52 освојила је друго злато, поправила је свој државни рекорд, а оборила је рекорд светских првенстава, као и европски. Попела се на треће место светске вечне листе најбољих резултата икада у тој конкуренцији.

– Ове сезоне сам испунила главни циљ, одбранила сам титулу светске јуниорске првакиње и ушла сам у финале Европског сениорског првенства у Минхену, где сам, што је и за мене било изненађење, освојила медаљу. Истина, нисам оборила светски јуниорски рекорд, мало је недостајало, али надам се да ћу у 2023. и то успети – истакла је на почетку разговора за „Дневник“ талентована Адриана Вилагош, светска рекордерка у категорији млађих јуниорки и власница најбољих резултата у пионирским узрастима. Поменути јуниорски светски рекорд је 63,86 метра и то је граница коју ће наша узданица циљати у 2023. години.

Више пута је говорила да је сребро на сениорском ЕП за њу било изненађење, па смо је питали да нам појасни зашто, с обзиром на то да је већ имала резултат којим може до постоља.

– Због конкуренције. Тамо су биле све искусније бацачице, светска рекордерка и освајачице медаља. 


Резултати у 2022.

Куп Европе у бацањима, до 23 године – злато (60,72 м)

Балканско првенство за сениоре – злато (60,51 м)

Медитеранске игре – злато (60,22 м)

СП за јуниоре – злато (63,52 м)

ЕП за сениоре – сребро (62,01 м)

Дијамантска лига – бронза (63,00 м)


А на Олимпијском стадиону у Минхену, Адриана је управо у таквом окружењу показала колико може. Финале које није почело како је она очекивала, на крају је прерасло у праву драму у којој је ведета Србије у последњем покушају бацила копље до 62,01 и на треће место је свргнула управо светску рекордерку, двоструку олимпијску првакињу, 41–годишњу Барбору Шпотакову. Сребро је било Адрианино, док је златна била њена ривалка, две године старија Гркиња Елина Ценко. Вилагош је постала најмлађа освајачица медаље у бацању копља у историји европских шампионата. Управо ту се видело колико је психичка припрема битна и колико јој Адриана и Ђерђи придају пажње, јер млада атлетичарка има и психолога с којим ради.

– То финале, на пример, нисам добро почела, била сам нервозна, али срећом, ту је мама с којом разговарам између серија и која ме смири. После сам почела боље да бацам, била сам фокусирана на тај последњи хитац и на крају је испало добро и то ми много значи – додала је млађа Вилагош.

Тек што је била прославила пунолетство, на првом великом сениорском такмичењу постала је континентална вицешампионка. Међутим, како је навела, највише је уживала на СП за јуниорке на ком је одбранила титулу.

– Зато што сам тамо отишла у јако доброј форми, имала сам добре даљине, од пет хитаца, јер сам један пропустила, четири су била преко 60 метара, а два даље од 63 и технички су били јако добри. 


Рекордна 63,52 метра

Хицем од 63,52 метра у Калију, Вилагош је одбранила светску јуниорску титулу, поставила је рекорд такмичења и Европе, поправила свој државни јуниорски рекорд и доспела је на треће место вечне светске листе најбољих резултата у том узрасту.


Позив на Дијамантску лигу у Бриселу почетком септембра дошао је као награда за одличне резултате током сезоне.

– Била ми је то прилика да стекнем још искуства јер су тамо биле врхунске копљашице с којима се до тада нисам сретала. Успела сам добро да бацим, 63 метра и будем трећа.

За 2023. годину циљеви су јасни.

– Главно такмичење биће ми јуниорско Европско првенство у Јерусалиму и реално је да испуним норму за сениорско Првенство света у Будимпешти и да уђем у финале – поручила је Вилагош.

Као и обично, она је са тренером отишла у Сплит на припреме које ће трајати до 9. јануара, а сезону ће почети на Купу Европе у бацањима, у марту. 

Кристина Бугарски

 

Мајка тренер пуно радно време

Дошло је време када се не може на две стране. Каријера 19–годишње Адриане Вилагош иде у добром правцу, а с обзиром на то да је од почетка тренира мајка Ђерђи, која је у исто време радила и као општински тужилац у Суботици, морала је да се донесе одлука.

– Предала сам захтев за разрешење уговора и крајем децембра сам завршила са послом. Ово је озбиљан корак, али тешко је све ускладити, тако да ћу од сада само радити као Адрианин тренер и посветићу се томе – открила нам је Ђерђи.

Она се осврнула и на рад са ћерком и припремама на којима су тренутно.

– Јако је млада и има доста простора за напредак у више смерова, у техници, дужини тренинга и слично. Сада тренира једном дневно, шест пута седмично. Прошле припреме смо лоше одрадиле, јер смо због короне коју је она имала, почеле касно, тек у јануару. Сада смо кренуле на време, 10. новембра и очекујем да и то донесе бољитак.

Када је реч о очекивањима спортске јавности, Ђерђи је прокоментарисала:

– Знамо да су очекивања велика, али ми само очекујемо да она баца добро у односу на сопствене могућности. Може да баци добро, али и од резултата конкуренткиња зависиће да ли ће и њено добро да буде довољно за медаљу. У финалу Европског првенства у Минхену, на пример, била је друга са 62,01, а са 63 метра је на Дијамантској лиги била трећа.

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести