Стефановић освојио злато уз светски рекорд на Светском купу у Габали

ГАБАЛА: Српски стрелац Милутин Стефановић освојио је златну медаљу ваздушном пушком изједначивши светски рекорд финала (250,9) на трећем и последњем Светском купу, који се одржава у Габали (Азербејџан).
Milutin Stefanovic zlato foto Goran Mikec
Фото: Milutin Stefanović, foto: Goran Mikec

Он је финале ушао као трећи, погодивши 628,1 круг, што је далеко боље од резултата који је био неопходан за пласман међу осам најбољих (625,8).

Одмах по страту финала Стефановић, члан крагујевачког „Чика Мате“ нашао се међу водећима. Није га чак омело ни то што је у 11. серији морао да понови хитац. Наиме, мета није регистровала његов резултат, због чега је такмичење накратко прекинуто. Отклоњен је квар на мети, после кога је Милутин „убио“ врло добрих 10,5. Исти проблем касније је имало још пар стрелаца па је финале трајало нешто дуже него обично. Како се такмичење ближило крају Стефановић и Кинез Јунцонг Јао су све више одмицали ривалима, па је већ осам хитаца пре краја било готово извесно да ће један од њих двојице победити. Уочи последњег хица Стефановић је упуцао једину деветку у финалу (9,9). Затим је последњом 24. дијаболом Милутин је „убио“ 10,2, а тада је, Јао остварио најлошији хитац у финалу (9,8). Обојица су завршили са по 250,9 кругова, чиме су изједначили светски рекорд финала Сергеја Каменског (Русија), победника претходног СК, у Минхену. Одлучило је распуцавање. Први је опалио наш стрелац и „убио“ 10,0, а Јао 9,6, па је злато припало нашем стрелцу. Бронзану медаљу освојио је Иштван Пени (Мађарска) са 229,4, који је био најбољи у квалификацијама са 629,0 кругова. Стефановић је у финале ушао као трећи са 628,1. Други наш стрелац Миленко Себић заузео је 63. место са 614,7 кругова од 72 такмичара.

Фото: Milutin Stefanović, foto: ISSF

Стефановићу је ово четврта медаља у светским куповима. Све је освојио ваздушном пушком. У дебију у СК, у Форт Бенингу 2014 „упуцао“ је сребро. Исте године у Марибору је био бронзани, а 2015. у Форт Бенингу се окитио најсјајнијим одличјем. Овом низу треба додати и мали Кристални глобус за треће место на финалу Светског купа 2015. Актуелни је европски првак ваздушном пушком у миксу, у пару са Андреом Арсовић.

„За Светски куп у Габали сам се напорно припремао и надао сам се добром пласману у финалу. У квалификацијама, рачунајући „пуне“ кругове први пут у каријери сам погодио 600 кругова, што је био још један показатељ да сам у доброј форми. Изједначен светски рекорд финала ми свакако даје подстрек за даље тренинге и што бољу припрему како за Европско првенство у Бакуу, крајем јула, тако и за Финале Светског купа, на које сам се квалификовао захваљујући злату у Габали - казао је Стефановић после освајања златне медаље.

Финале СК биће одржано у Њу Делхију у октобру.

Андреа Арсовић је била близу финала ваздушном пушком. Чланица београдског Партизана је са 415,8 кругова заузела 15. место. А од финала ју је делио један круг.

Дамир Микец и Димитрије Гргић су успешно прошли елиминације и гађаће у квалификацијама малокалибарским пиштољем слободног избора. Гргић је био четврти у првој (562), а Микец пети (560) у другој групи. Бобана Величковић је 14. (288), а Зорана Аруновић 18. (288) после првог дела квалификација МК пиштољем (прецизна паљба).

У експедицији у Габали је и Стеван Плетикосић, који ће гађати малокалибарском пушком.

Г. М.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести