Светски рекорд Фемке Бол на 400 м на СП у Глазгову, Вархолм без титуле

Атлетичарка Холандије Фемке Бол оправдала је улогу фаворита и тријумфовала је у финалу трке на 400 метара на Светском првенству у дворани у Глазгову, а до титуле је дошла светским рекордом од 49,17 секунди.
atletika
Фото: Светска атлетика

Неприкосновена на овој дистанци, као и на 400 препоне, поправила је свој светски рекорд постављен 18. фебруара ове године од 49,24 секунде.

Једина је од шест финалисткиња која је ове сезоне ишла испод 50 секунди. Отишла је Бол корак напред у односу на претходно СП у Београду 2022. када је била сребрна.

Очекивано, сребро је узела њена сународница Лике Клавер резултатом 50,16 секунди, док је Американка Алексис Холмс освојила бронзу личним рекордом 50,24.

Изненађење на 400 м у мушкој конкуренцији направио је Белгијанац Александар Дом који је државним рекордом од 45,25 секунди победио и спутао светског рекордера Норвежанина Карстена Вархолма да дође до прве титуле на СП у дворани.

Сада је „викинг“ ишао 45,34 секунди, најбрже ове сезоне, али то није било довољно да се одбије налет Дома у финишу, који је постигао највећи успех у каријери. Бронза је припала Јамајчанину Рашину Мекдоналду – 45,65 (лични рекорд).

Грант Холовеј (САД) је доминирао у финалу на 60 м преко препона и оборио је рекорд такмичења временом 7,29 секунди. Одбранио је титулу из Београда, а поред њега је засијао Италијан Лоренцо Симонели, државним рекордом од 7,43 секунде дошао је до сребра. Жуст Квау-Матје из Француске узео је бронзу (7,47).

Пољакиња Ева Свобода није успела да материјализује одличне резултате из квалификација и полуфинала на 60 метара. Када је било најважније трчала је 7,00 секунди, што је било довољно за сребро. Злато је припало Жулијен Алфред са Сент Лусије, која је остварила најбољи резултат ове сезоне у свету – 6,98 секунди и освојила прву медаљу за ову земљу на светским првенствима у дворани. Италијанка Заунаб Досо је била трећа – 7,05.  

К. Б. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести