Светски шампион на 100м суспендован због недоласка на допинг

ЊУЈОРК: Амерички атлетичар Кристијан Колман, светски шампион на 100 метара, привремено је суспендован због кршења правила у борби против допинга, због чега би могао да пропусти Олимписјке игре у Токију следеће године.
kolman
Фото: Youtube Printscreen

Како је данас саопштила Јединица за интегритет атлетике (АИУ), 24-годишњи амерички спринтер суспендован је јер је у последњих 12 месеци пропустио три тестирања на допинг што по правилнику може резултирати једногодишњом или двогодишњом суспензијом.

Последњи пут Колман је пропустио тестирање 9. децембра прошле године, а пре тога 16. јануара 2019. и 26. априла исте године.

Само неколико сати пре завничне објаве АИУ, Коламан је на Твитеру написао да је последњи тест 9. децембра пропустио је јер био у божићној куповини.

"Немојте ми говорити да сам пропустио тест ако се прикрадете мојим вратима. Покуцали сте ми на врата док сам био на пет минута далеко до куће, куповао у тржном центру, имам рачуне као доказ. Нисте се нимало потрудили да покушате да ме пронађете", написао је Колман на Твитер.

Фаворит за олимпијско злато у трци на 100 метара у Токију најавио је како ће се жалити АИУ-у, јер нема података о томе да је било ко долазио њему или га је назвао.

"Био сам више него спреман и на располагању за тестирање, да сам добио телефонски позив одрадио бих то и наставио са својим плановима за тај дан. Тек наредног дана сам био обавештен о покушају тестирања. Нисам знао да је ико покушао да ме тестира тог 9. децембра", објаснио је Колман.

Американац је победио у трци на 100 метара на Светском првенству у Дохи прошлог септембра (9.76), а у Дохи је освојио злато и у штафети 4x100м.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести