ТРКАЧИ ИЗ СРБИЈЕ НА ТРЦИ КРОЗ ПУСТИЊУ АТАКАМА ДО АНДА У ЧИЛЕУ Подвиг од 500 километара

БЕОГРАД: Шесторо тркача из Србије спрема се да истрчи најтежу трку живота у најсуровијим условима природе у пустињи Атакама.
s
Фото: Youtube Printscreen / Red Bull

За овај подвиг дужине око 500 километара, за само 36 сати, спремни су Биљана Цвијановић, Стефана Церовина, Алекса Јовановић, Милко Бабић, Марко Возаб и Марко Томић.

Овај изазов део је светски популарне трке под називом "The Speed Project", која је заказана за крај новембра у Чилеу, а српска екипа је једна од 16 одабраних.

Трка креће из града Икике који се налази на самој обали Тихог океана, тако да се може рећи да ће храбра екипа тркача из Србије имати лаган старт, креће практично са плаже, али онда следи брзи преокрет.

Чим се изађе из града и упути према унутрашњости пустиње, надморска висина достићи ће око 800 метара.

Осим што ће тркачи морати да уложе додатни напор при трчању узбрдо, ту им на руку неће ићи ни температура, јер ће варирати од око 40 степени Целзијуса током дана, до минус седам у току ноћи.

Фото: Youtube Printscreen / Red Bull

Како буду напуштали пешчане дине и изразито суве пејзаже без вегетације и хлада, мораће да брину о својој безбедности док буду трчали уз магистрални пут ка граду Калама који је смештен у висоравни и служи као важно трговинско и рударско средиште за околне руднике бакра.

"На путу од Каламе до циља у Сан Педру трчаћемо кроз такозване Суве Анде. Можда и највећи изазов је управо трчање у том пределу на надморској висини од 2.200 до 3.500 метара. Овде ће највећа опасност за екипу бити промена у густини ваздуха, имајући у виду да висинска болест наступа најчешће на висинама већим од 2500м и да је УВ зрачење значајно веће. Осим тога, ту су и непознати географски предели, чињеница да ћемо у ових регији бити у најтоплије доба другог дана... Биће ово једно изазовно, не само тркачко, већ и животно искуство и тест“, каже Алекса Јовановић, капитен адидас Runners Белграде и БУРТ тркачких клубова.

"The Speed Project" је једна од најзахтевнијих штафетних трка свих времена, а познато је да правила не постоје, осим да је победа стићи од старта до циља за најкраће могуће време.

До сада је оваква трка одржана 10 пута, али је рута била од Лос Анђелеса до Лас Вегаса.

Ове године, први пут се оваква трка одржава у Чилеу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести