У Кањижи у суботу надметање маратонаца у новом издању

КАЊИЖА: Спортски радници Кањиже ће у суботу, 11. августа, бити организатори 37. Фестивала трчања и пливања, уз финансијску подршку локалне самоуправе Кањиже.
Kornel Mesaros
Фото: Dnevnik.rs

Досадашњи међународни атлетски и пливачки маратон добио је нови званични назив, а у овом издању добија и нове дисциплине, како би се привукао што већи број учесника.

Главни организатор и председник Атлетског клуба Пар­тизан Корнел Месарош, изјавио је на конференцији за медије да је прошле године било 598 учесника, а да се овог пута очекује за око 20 посто више њих, како из земље, тако и иностран­ства, јер до поне­дељка онлајн се пријавило 25 посто више маратонаца у односу на исто вре­ме прошле године. Котизација за учеш­ће износи 600 динара, с тим што

је не плаћају деца предшколског уз­раста. 

Преподневни део програма предвиђен је за надметање пливача, а поподневни за тркаче, уз уобичајено преузимање стартних бројева и пријављивање на Штранду. За пливаче, пријаве су од 7 до 9,30 сати, а полазак на старт првог аутобуса с маратонцима заказан је у 9.45 часова, за оне који учествују на новоустановљеној рути од 7.500 метара, од Мартоноша до Кањиже. 

- То смо увели на инсистирање Пливачког савеза, пошто су и пливачи који су долазили код нас и Савез увидели добру прилику, могућности и околности код нас на Тиси, па ће искористити прилику да на тој дистанци у лиги и купу освоје много више бодова – истакао је Корнел Месарош.

Он је додао да се манифестација у Кањижи сматра највећим рекретивним пли­вачким догађајем, јер је до сада наступало око 200 пливача. Одржаће се и традиционална трка на 3.000 метара, као и уобичајена надметања на краћим деоницама за пливаче млађег узраста.

Од 14 до 16.30 сати су пријаве за тркаче, а овај део

програма почеће трком пред­школаца на песку, потом на краћим стазама за децу. Главна трка у полумаратону и штафетном трчању старује у 17.30 часова, а 15 минута касније и она на 10.000 метара. Стаза иде кроз град и биће отворена до 20.30 сати, како би сви учесници имали довољно времена да је савладају.

- Пружамо свима могућност за учешће, односно да пронађу неки изазов код нас у Кањижи. За оне најјаче, најхрабрије и најиздржљивије, који желе баш велики изазов, измислили смо такозвани Кањишки акватлон, у којем могу спојити пливање с трчањем.

Дисциплина Кањишки акватлон Икс-Ел повезује пливање на 3.000 метара и трчање са 10 километара, док Кањижа акватлон Два Икс-ел обједињује оне који учествују у пливању на 7.000 метара и трче полумаратон од 21 километар.

- То је новина коју смо увели прошле године и имала је позитиван ођек и одзив, па смо одлучили да ћемо је наставити и ове године. За оне који сматрају да нису спремни за полумаратон или трку на 10 километара, први пут смо увели штафету. Полумаратонска трка се код нас састоји од шест кругова кроз град, а они који тимски учествују у штафетном трчању, могу с пријатељима, рођацима и колегама да се повежу, саставе тим и то истрче – објаснио је Месарош.

За време поподневног програма када се одржавају трке улицама Кањиже, у читавом граду биће измењен режим саобраћаја од 17 до 20.30 часова.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести