У Зрењанину почела 9. Спортска олимпијада школске омладине Војводине

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста отворио је данас у „Кристалној дворани“ у Зрењанину девету Спортску олимпијаду школске омладине Војводине (СОШОВ), која ће од 19. до 22. маја окупити преко 6.000 младих спортиста – ученика основних и средњих школа из целе Војводине и њихових професора и тренера.
с
Фото: Покрајинска влада

На највећој спортској манифестацији младих Војводине такмичари ће се надметати у 15 дисциплина, у категоријама основаца и средњошколаца, у конкуренцији дечака и девојчица.

„Данас из Зрењанина желимо да пошаљемо најлепшу слику широм наше земље – слику спорта, младости, дружења и будућих шампиона“, поручио је Баста учесницима школске олимпијаде и пожелео им успешно такмичење и лепо дружење.

Он је додао да ће Зрењанин – који је прошле године носио титулу Европског града спорта – сигурно бити добар домаћин свим учесницима 9. СОШОВ-а, јер је много пута до сада показао да је спреман да одговори изазовима организације великих спортских такмичења на веома високом нивоу.

Баста је овом приликом истакао да је развој школског спорта један од приоритета Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Како је навео, путем конкурса се улажe у младе спортске таленте, фискултурне сале, јавне терене, спортскe реквизитe, а подржане су и многе спортске манифестације и такмичења, с циљем да се спорт што више приближи младим генерацијама.

„Популаризацијом спорта међу школском децом не утиче се само на јачање њиховог физичког здравља него и на јачање воље и истрајности. Стварањем здраве конкуренције, кроз школска такмичења, млади који тек започињу свој спортски стаж уз помоћ и подршку својих наставника уче се фер односу на терену, али и у животу“, казао је Баста.

У Зрењанину се по трећи пут организује највећа спортска смотра младих у Војводини. У име домаћина овогодишње манифестације обратио се градоначелник Зрењанина и потпредседник Организационог одбора 9. СОШОВ-а Симо Салапура, који је учесницима пожелео добродошлицу у град спорта, уз жељу да се лепо друже и стекну нова пријатељства, а да на спортским борилиштима остваре што боље резултате.

Салапура је посебно захвалио Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, који  су подржали ову манифестацију, али и друге спортске догађаје у овом граду. На подршци је захвалио и спортским савезима Србије и Војводине, Новог Сада и Зрењанина, као и другим спортским установама које су стале уз ово такмичење младих.

Гледано кроз историју, физичко васпитање и школски спорт у АП Војводини имају богату традицију. Највише заслуга за увођење физичког васпитањa у школе и његову популаризацију има наш велики педагог и просветитељ др Ђорђе Натошевић. Његовим залагањем 1865. године оно постаје обавезан предмет у српским основним школама.

Године 1939. одржане су прве бановинске средњошколске спортске игре са слетом и атлетским такмичењима. Три деценије касније, 1969. године, покренут је систем школских спортских такмичења у Војводини, а прва Спортска олимпијада школске омладине Војводине организована је 1970. године у Новом Саду. До 1989. године школска спортска олимпијада организована је још пет пута, да би потом уследила пауза од две и по деценије без овог такмичења.

СОШОВ је обновљен 2014. године, када је такмичење одржано у Сомбору.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести