Ублажена ковид ограничења за учеснике ЗОИ

ПЕКИНГ: Организатори Зимских олимпијских игара у Пекингу благо су ублажили строге мере против ковида-19 за учеснике Игара следећег месеца, саопштио је данас Међународни олимпијски комитет (МОК).
olimpijada logo.jpg
Фото: logo

Промене, које ступају на снагу одмах, укључују ублажавање прага за проглашење позитивним на ковид-19 на основу ПЦР тестова и смањење периода за који се особа сматра “блиским контактом” на седам дана са 14, преноси агенција Ројтерс.

Промене су “развијене у циљу даљег прилагођавања реалности тренутног окружења и подршке учесницима игара“, наводи се у саопштењу МОК-а.

Промене се, како се додаје, примењују ретроспективно, и могле би дозволити учешће неким спортистима.

Званичници неких тимова изразили су бојазан да би строжи тестови у Пекингу могли да блокирају учешће појединих спортиста, укључујући и оних који су се опоравили од ковида-19.

Промене прага позитивности значе да ће се сада само учесници са прагом циклуса (ЦТ) мањим од 35 на тесту ПЦР, сматрати позитивним, наводи се у саопштењу.

Организатори Игара су раније користили осетљивији ЦТ од 40 као праг за одређивање позитивних.

Сада они са ПЦР резултатом од 35 или већим вредностима више неће бити класификовани као позитивни, већ ће се третирати на исти начин као блиски контакти, саопштио је МОК.

Они са ЦТ испод 35 и стога позитивни, моћи ће да напусте одређене објекте за изолацију и врате се у свој првобитни смештај за време Игара, ако не показују никакве симптоме ковида-19 и вредност ЦТ остане на 35 или више током три узастопна дана.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести