УЧЕНИЦИ НОВОСАДСКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ИВО ЛОЛА РИБАР” УЖИВАЛИ У ПРЕЗЕНТАЦИЈИ РВАЊА: Велики шампиони осетили топлоту и љубав малишана (ФОТО)

У новосадској Основној школи „Иво Лола Рибар” промовисано је Светско првенство у рвању грчко-римским стилом, слободним стилом и рвању за жене, које се до 24. септебра одржава у Београду. Промотери су били Кубанац Мијан Лопез и Немац Франк Штаблер, велики шампиони рвачког спорта. Штаблер је био три пута првак света у три различите категорије, што је невероватан успех за борилачке спортиве, док је Лопез четвороструки олимпијски шампион у супертешкој категорији, што га сврстава у једне од најбољих спортиста на свету.
1
Фото: Ј. Галић

Лолини малишани уживали су у сваком тренутку проведеним с двојицом великих шампиона, који су им показали неке основне рвачке захтеве и упутили неколико мудрих речи, док им је председник градског рвачког савеза Александар Јованчевић предочио кратак историјат и актуелности у новосадском рвању. Малишани су имали прилику да се и сами опробају на струњачи, а тачка усијања и одушевљења дошла је оног тренутка када су њихови вршњаци, четвртаци, рвачким захватом бацили шампионске вечичине на леђа, теже неколко пута од њих, посебно Лопеза са 140 килограма.

Као освајач четири златне олимпијске медаље и пет светских најсјајнијих одличја Лопез је за „Дневник” издвојио да му је она из Токија најмилија и да, иако је званично завршио такмичење, никад се не зна када ће дефинитивно ставити тачку на рвање, јер и даље постоји невероватна страст да и даље изађе на струњачу, па што не и у Паризу следеће године. На питање да ли ми је Нови Сад у којем је био пре 20 година остао у лепом сећању, Лопез је рекао:

Фото: Ј. Галић

– Тада сам учествовао на квалификацијама за ОИ као јуниор и имао свега 17 година, искрено било је то давно, али такмичарски успешно. Највећи утисак који памтим од тада је храна коју сам јео у Новом Саду. Сада примећујем да се град много променио, да је изграђен и да сада постоји и салса клуб који је посетио – рекао је за „Дневник” Лопез, а на питање како то да је 16 година био неприкосновени олимпијски владар, а да има само пет светских злата одговорио је:

– Много тренирам, одричем се готово свега и бирам на која СП ћу да учествујем. Драго ми је да сам промотер овога СП које се одржава у Београду, част ми је што представљам своју земљу и што сам амбасадор рвачког спорта.

Немац Франк Штаблер је једини светски првак у три категорије – до 66 килограма, до 72 и до 74. Као рекордер сада је у улози промотера СП и одушевљен је промоцијом у ОШ „Иван Лола Рибар”.

– Невероватно је колико је било деце и жао ми је што није било озвучење како би могли лепо да нас чују. Зато смо на брзину променили план, уместо велике приче прешли смо на практичну демонстрацију рвања, што је био пун погодак пошто су деце била одушевљена, значи да је план успео, јер деца нису хтела да напусте презентацију – рекао је за наш лист Штаблер.

Фото: Ј. Галић

О боравку у Српској Атини имао је занимљив закључак.

– Први пут сам у Новом Саду. Градове процењујем какав је однос људи према нама. Овде су деца показала огромну топлоту и љубав према нама, тако да могу да кажем да волим Нови Сад. За разлику од Лопеза не могу да причам ништа о лепотама града ни укусима хране, али зато је мој колега с Кубе ту који је јако добро упознат са Новим Садом, па ће да ми открије све његове чари – додао је Штаблер, који је рекао да се нада да ће сале у Београду да буду попуњене током СП и да ће то бити лепа промоција рвачког спорта.

Текст и фото: Ј. Галић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести