Успех српског теквондоа, Надица Божанић првакиња света

ГВАДАЛАХАРА: Надица Божанић, двадесетједногодишња чланица ТКД Галеб, освојила је златну медаљу у теквонду на Светском првенству у мексичкој Гвадалахари, у категорији до 73 килограма.
1
Фото: Tekvondo asocijacija Srbije

Иако јој жреб није био нимало наклоњен, Надица је на татамију деловала врло сигурно, у другом колу савладала је Туркињу Узунчавдар (7:2, 7:5), а у осмини финала била боља, после пуно узбуђења, и од одличне Американке Горман-Шор (9:3, 10:13, 3:2).

У четвртфиналу, најзначајнијој борби у досадашњој сениорској каријери, Надица је била успешнија од Казахстанке Дениз (15:3, 8:8). Противница у полуфиналу, Мекгоуан из Велике Британије, држала се до половине прве рунде, а онда је ученица Драгана Јовића појачала и, са 8:6, 6:2, стигла до великог финала.

У борби за злато противница јој је била Да Бин из Јужне Кореје, девојка која је у финалу Олимпијских игара у Токију радила с Милицом Мандић. Надицу није импресионирала, наша репрезентативка била је боља од почетка до краја борбе и потпуно заслужено славила – 12:8, 9:3.

- И даље се нису слегли утисци. Пресрећна сам што сам успела да омогућим да се још једном чује наша химна на Светском првенству. Свака борба, од прве, до последње, била је против јако искусних и добрих ривалки, али, уз помоћ мог тренера Драгана Јовића, успела сам све да их победим, спроводећи његову тактику. Ишли смо борбу по борбу и за сваку смо се спремали као да је прва. И даље нисам свесна шта смо заправо урадили.

Хтела бих да захвалим тренеру, мом клубу и целом тиму на подршци - био је први коментар нове светске шампионке.

Надица Божанић рођена је 2001. године, некадашња је кадетска шампионка Европе и јуниорска светска шампионка. Има и сребро с Олимпијских игара младих 2018. године, а одличје из Гвадалахаре прво јој је с највећих такмичења у сениорској конкуренцији.

Тим Србије на Светском првенству у Мексику има већ пет освојених медаља, што је апсолутни рекорд. Злато је, поред Надице Божанић, изборио и Махди Ходабаши, сребрну медаљу доноси Александра Перишић, а бронзане су освојили Тијана Богдановић и Стефан Таков.

Последњег дана шампионара у Гвадалахари на татами ће изаћи и Лана Комненовић, последња од десеторо представника и представница Србије, У категорији до 46 килограма кренуће из другог кола, а противница јој је Акбарова из Azerbejyana.

С. Р.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести